Keszthelyen bemutatják a Ranolder oktatási, kulturális és sportközpont nyertes terveit

Keszthelyen október 26-án, csütörtökön 15 órától bemutatják az érdeklődőknek a Ranolder oktatási, kulturális és sportközpont nyertes tervpályázatát a Balaton Színházban – áll a Keszthelyi Polgármesteri Hivatal közleményében.

 

2023. februárjában került kiírásra a „Ranolder oktatási, kulturális és sportközpont” tervpályázat azzal a céllal, hogy a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában lévő Ranolder János Római Katolikus
Általános Iskola infrastrukturális szempontból megújuljon, valamint nemcsak az intézménynek, hanem Keszthely városának is belátható időn belül multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok, továbbá uszoda és közösségi tér létesítése is megvalósuljon.

A fejlesztéshez szükséges területbővítéssel Keszthely központjában, a Fő tér közvetlen közelében létrejött a környék egyik legnagyobb fejlesztési területe. Ennek a jövőbeli fejlődése Keszthely szempontjából kiemelten fontos, és hosszú évtizedekre meghatározó lesz.
A fejlesztés egyik eleme, a keszthelyi Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola olyan épületben működik, melynek alapkövét 1872-ben rakták le Ranolder János veszprémi püspök kezdeményezésére. Az 1882-ben induló Ranolder Intézet alapításával az volt a célja, hogy a felnövekvő nemzedékek sorsát megalapozza, segítse.

Az épület alapkövének letételétől eltelt ugyan 150 év, de valami nem változott, az értékek megőrzésének és átadásának fontossága. Az iskolában folyó nevelés alapja a keresztény értékrend. A Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola, mint katolikus egyházi oktatási intézmény a keresztény kultúra megőrzése, átadása, a keresztény értékek közvetítése és a közösségépítés terén kulcsfontosságú szerepet tölt be.

A tervpályázattal minden olyan építészeti megoldás feltárása volt a cél, mely egy jól működtethető komplex intézmény létrehozásához szükséges.
A nyertes pályázat bemutatása:
HELYSZÍN: Keszthely, Balaton Színház (Keszthely, Fő tér 3.)
IDŐPONT: 2023. október 26. (csütörtök) 15.00 óra

Felszólalók:
– Dr. Udvardy György, veszprémi érsek
– Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője
– Manninger Jenő, Keszthely város polgármestere
– Dr. Vukoszávlyev Zorán, mint a műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkár
(A Bíráló Bizottságának tagja)
– Dr. Gréczi Zoltán, a Veszprémi Főegyházmegye fejlesztési igazgatója
A köszöntőket követően a nyertes, Kreatív Magyar Mérnök Kft. képviselői Powerpoint-os vetítésére kerül sor.

Kiknek szól a rendezvény? 
– Keszthely építész szakmai közönségének
– Keszthely város lakóinak, akik érdeklődnek a fejlesztések iránt
– a Ranolder Katolikus Általános Iskola munkatársainak, és a szülőknek