Keszthely hazavár (Keszthelyi TV)

Kedvezményes lakásbérleti lehetőséggel, ösztöndíjakkal és széles körű segítségnyújtással igyekeznek megszólítani a fiatalokat a „Keszthely hazavár!” programban. 14 lakást újítanak fel. Ezeket elsősorban a hiányszakmákkal és felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak akarják biztosítani.

A projekt hétfői nyitórendezvényén elhangzott, hogy az a cél, hogy minél többen döntsenek úgy: érdemes Keszthelyen letelepedni, családot alapítani, jövőt tervezni. A programot közel 200 millió forintos pályázati támogatásból és saját erejéből valósítja meg az önkormányzat. Összesen 16 önkormányzati lakás szerepel a programban, négy összevonásával 14 lakást fognak kialakítani a mai kor stílusának megfelelően. Új villamos rendszer, új gépészet, új nyílászárók, teljes bútorzat és háztartási eszközök várják majd a fiatalokat. A két éves időszak alatt a leendő lakóknak csak rezsit kell majd fizetnie –nyilatkozta a Keszthelyi TV Híradójának Molnár Mihály projektmenedzser.

„A lakások többsége, állapotukból adódóan nem voltak kihasználva, így a pályázati forrás lehetőséget biztosított a teljes felújításra. Mindamellett, hogy az önkormányzatnak további önerőt is hozzá kell tenni ehhez a felújításhoz. De mindenképpen megéri, hiszen minimum 22 fiatalnak fogunk lakás biztosítani a pályázatnak a keretében” – nyilatkozta Molnár Mihály.

Egy kivételével mindegyik lakás a sétálóutcában található, a Goldmark házban például három lakást is felújítanak. Jelenleg a tervezési időszak zajlik. Jövőre indulhatnak el a kivitelezések, várhatóan 2020-ra készülnek el a lakások.

A program nyitórendezvényén elhangzott, hogy a cél a 18 és 35 év közötti fiatalok életkezdésének és családalapításának az elősegítése. Az önkormányzat az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán a maximális összeget nyerte el erre a projektre, amit saját erejével is kiegészít a város – mondta el Ruzsics Ferenc. A város polgármestere kifejtette:

„Majd 200 millió forintot nyertünk ezen a pályázaton, aminek körülbelül a fele az építési költségekre elszámolható. Ez viszont kevés, hiszen itt a lakásoknak a felújítását támogatja ez a pályázat, az épület szerkezetét viszont nem. Ezeknek a belvárosi lakásoknak a tetőszerkezete is elég leromlott állapotban van, nekünk anyagi erőt kell erre fordítani és a lakásalapunkból körülbelül 70-90 millió forinttal tudjuk majd segíteni, hogy ez a pályázat korrektül lezajlódjon és a beruházás is sikeresen végbemenjen.”

A lakhatási támogatáson felül széleskörű ösztöndíjrendszerrel is segíteni fogják a fiatalokat – hangsúlyozta a program szakmai vezetője. Remete Zsuzsa elmondta, a pályázatban erre 44 millió forint áll rendelkezésre. Három év alatt 49 fő részesül ilyen támogatásban.

„A pályázaton belül tervezünk olyan ösztöndíj lehetőségeket a fiatalok számára, amelyek a hiányszakmákban való elhelyezkedéshez, bérkiegészítés jelleggel járulnának hozzá, illetve a tanulmányaik végzéséhez támogatás jelleggel járulnak hozzá, annak érdekében, hogy haza is költözzenek ezek a fiatalok, itt tudják elkezdeni az életüket” – nyilatkozta Remete Zsuzsa.

A programban a pályakezdő fiatalok számára életpálya-tervezést segítő szolgáltatásokat is nyújtanak majd. A „Keszthely hazavár!” pályázatrendszere még kidolgozás alatt áll.  Október 15-től iroda nyílik, addig pedig a program honlapján és facebbok oldalán található több információ.