Fontos bejelentések a hévízi városinfón

Drágul az IFA, csökkennek a közterület-használati díjak jövőre Hévízen – egyebek mellett erről és a közterület-használati díjak jövő évi csökkenéséről tájékoztatta a sajtót a hévízi polgármester az immár szokásos városinfón hétfőn.  

500 forintról 515 forintra emelkedik jövőre az idegenforgalmi adó Hévízen, ez a város számára közel 40 millió forint többletet jelent majd az állami támogatással együtt, melyet teljes mértékben fejlesztésekre fordítanak. A közterület-használati díjak tekintetében egységesen minden vállalkozó 30 százalékos csökkenéssel számolhat jövőre- jelentette be Papp Gábor. Ez az intézkedés egyfajta kompenzációnak, segítségnek szánják a szolgáltatóknak a fürdőváros több pontján, egymással párhuzamosan zajló nagyberuházások miatt. Hiszen, bár a tavalyi első nyolc hónaphoz képest idén augusztus végéig 10 ezerrel nőtt a Hévízen eltöltött vendégéjszakák száma, az építkezések akadályokat gördítenek a vállalkozások mindennapi működése elé. Emellett továbbra is a város szinte teljes területén ingyenes a parkolás. S hogy enyhítsék a parkolási gondokat: az önkormányzat az Ady utcáról elérhető ideiglenes parkolókat jelölt ki.

A polgármester a Széchenyi utca aktuális helyzetéről is tájékoztatást adott. Mint mondta: a terveknek megfelelően halad a Széchenyi utca több mint 1 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciója. Jelenleg egy munkaterületen párhuzamosan zajlik az állami és önkormányzati feladatvégzés. Állami munkában zajlik az úttest építése, szegélykövezése és a kiemelt gyalogátkelőhelyek kialakítása. Az az önkormányzati beruházások nagyrészt elkészültek, így már elkészült a közművek cseréje és megépítése, a járda építése és szegélykövezése, amit a zöldfelületek kialakítása s az új lámpaoszlopok, kandeláberek felállítása követ. Ahol a járdákon kavicsos rész látható, az azért van, mert azokon a területeken kiemelt szegélyt kell építeni, és a járdákat majd ehhez kell igazítani, építeni – mutatott rá. Emiatt most különösen komoly összhangra van szükség a munkákat illetően. A hét folyamán a szolgáltató hozzáfog az aknafedő lapok szintre helyezéséhez. A Magyar Közút a Kossuth utcáig megépít két gyalogátkelő helyet, ezt követően folytatódnak a munkák a Kossuth utcától délre.
Papp Gábor arról is beszámolt, hogy elkezdődött a nagyparkoló építése. A parkoló Széchenyi utca felőli területét lezárták, egy vonalon azonban biztosított a befelé közlekedés az autók számára. Valamint az Ady Endre utcán két ideiglenes parkolót nyitott az önkormányzat. A mintegy 500 millió forintos beruházás nem titkolt célja a belvárosi rész felületeinek növelése, hiszen a parkolót úgy építik majd meg, hogy az sétálható, kerékpározható is legyen. A munkák jövő májusra fejeződnek be.
A Széchényi utcáról nyíló, a víztorony aljában készülő 56 férőhelyes parkoló építése is előrehaladott állapotban van és várhatóan az eredeti terveknek megfelelően október végére átadásra kerül.