Kerékpárosközpont lenne Keszthely (magyarnemzet.hu)

A szezonhosszabbítás érdekében vizsgálják egy élményfürdő kialakításának lehetőségét is.


A magyarok által leginkább kedvelt belföldi úti cél, a Balaton körül egyre több településen felismerik, hogy a szokásos idényen kívül is szükséges vendégvonzó szolgáltatásokat kínálni, ehhez további fejlesztések, szezonhosszabbító megoldások szükségesek. A tó nyugati szegletében fekszik a Balaton fővárosa, amely komoly intézkedési tervvel állt elő: Keszthelyen elsőrendű feladat a késő tavaszi és a kora őszi időszak vendégforgalmának növelése, az új, kerékpáros-szezonok kialakítása, a Festetics-örökségi program fejlesztése és az országos vonzerővel bíró kulturális rendezvények támogatása.

Turisztikai intézkedési tervet fogadtak el az idei évre Keszthelyen, amelyet az indokolt, hogy a Balaton fővárosa több helyet lépett előre az üdülőkörzet településeinek népszerűségi listáján, így szükséges lépést tartani az igényekkel. Ezzel együtt viszont egyre nagyobb kihívást jelent, hogy míg a nyári szezonban nagyon erős a kereslet a helyi szállások iránt, és nem elegendő a kapacitás, ősszel a túlkínálat okoz fejtörést, illetve az, hogy miként lehetne meghosszabbítani a turisták tartózkodását a dunántúli városban.

– Egyértelmű, hogy ebben a helyzetben a marketingmunka mellett a termékfejlesztésre, a hagyományos termékek modernizálására és új termékek, termékcsoportok összeállítására kell koncentrálni – emelte ki a város 2020. évi turizmusfejlesztési munkatervéből Keszthely polgármestere. Nagy Bálint szerint más kezdeményezések mellett a sport- és ezen belül a kerékpárosszezon lehetőségeinek kihasználása is mérsékelné a szezonalitás hatásait, emellett érdemes lehet megvizsgálni egy városi élményfürdő kialakításának esélyeit is.

A széles körű összefogással készült turisztikai feladattervben rögzített tennivalók szerint Keszthelyen a kulturális turizmus minőségi termékfejlesztésének elsőrendű feladata a Festetics-örökség értékeinek megőrzése, gazdagítása egy a térség egészére kiterjeszthető, az időjárástól független, komplex termékcsomag összeállítása. – Keszthely a múzeumok és a kiállítóterek sokaságával, sokszínűségével egyedül áll a magyar városok között. A múzeumlátogatások lehetősége nemcsak a nyári üdülési főszezon, hanem az előtte vagy utána következő időszak egyik önálló hétvégi programajánlata lehet – állítja Nagy Bálint.

A polgármester úgy fogalmazott: Keszthelynek a közeljövőben Nyugat-Magyarország egyik legjelentősebb kerékpárosközpontjává kell válnia, és továbbra is a sportrendezvények kell jelentsék a város turisztikai tartalékát. Ismeretes, a nyugat-balatoni sportcentrum olyan jelentős rendezvényeknek ad helyet, mint a Pünkösdi regatta, a Keszthelyi kilométerek, a Keszthelyi triatlon, a Spirit of Balaton, idény nyáron pedig Európa egyik legrangosabb sportrendezvényéből, a Giro d’Italiából is ízelítőt kapnak a helyiek. A kulturális rendezvények sorát idén is az április 23–25-i Helikoni ünnepségek nyitják, míg május 1-jén tartják meg a hagyományos balatoni évadnyitót. Az idei évre tervezett tucatnyi rendezvény között említhető a szeptember első hétvégéjére eső Verklifesztivál is.

A cikk folytatása itt található.