A kistermelők segítését célozzák a LEADER pályázatok (tvkeszthely.hu)

A helyi termékek népszerűsítése, a kistermelők segítése és a vidékfejlesztés a célja a LEADER pályázatoknak. Keszthely környékén a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület 23 település vállalkozóinak és önkormányzatainak kínál pályázati lehetőségeket. A szervezet ugyan az első fejlesztési ciklus végén tart, de a jövőre nézve is vannak már terveik.


Orbáncfű olaj kerül az üvegekbe a Kakukkfű Portán. A létesítményben számos gyógynövény megtalálható, Wágenhoferné Pohl Magdolna azonban szívesen át is adja a tudását különböző workshopokon, előadásokon. A természetgyógyász-fitoterapeuta hosszú ideje foglalkozik gyógynövényekkel, most pedig bővíteni szeretné az ültetvényét, ezért pályázott. Elmondta, a málna nagyon népszerű és sokoldalú növény, és a LEADER egyesület pályázata lehetőséget ad számukra arra, hogy egy teljesen új ültetvénnyel és egy felújított épülettel bővüljön a vállalkozás.

Elkezdtünk a málnával foglalkozni, és láttuk, hogy ebben van lehetőség, hiszen az igazi, jó, magyar ízeket, a magyar ízű málnát nagyon sokan keresik. Elkezdtünk telepíteni, 300 tő, 400 tő, 500 tő, egy jó hosszú sorunk lett, ami már termőre fordult. A pályázattal kapcsolatosan tudunk majd továbblépni. területvásárlásra van szükségünk, hogy tovább tudjunk lépni, és a megvásárolandó területen szeretnénk jópár ezer tő málnát. – mondta Wágenhoferné Pohl Magdolna.

A LEADER pályázatokon a kistelepüléseken élő magánszemélyek, őstermelők és mikrovállalkozások vehetnek részt. A projekt elsődleges célja a vidékfejlesztés, azoknak a támogatása, akik a termelői piacok és a gasztronómiai szolgáltatók igényeit kielégítő helyi termékeket állítanak elő. A térségben 23 település tartozik a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesülethez. A szervezet jelenleg az első fejlesztési ciklus végén tart, de a tervek szerint a jövőben is lesznek pályázati lehetőségek.

Jelen pillanatban a mi forrásainkból most csak az önkormányzatoknak tudunk nyújtani támogatást. Ők rendezvényekre tudnak, illetve a rendezvényekhez kapcsolódó eszközök beszerzésére. Már folyamatban van új forrással mikrovállalkozások fejlesztésére egy új pályázatnak a meghirdetése. Ennek az előkészítése már megtörtént, és most jelen pillanatban várjuk az irányító hatóságnak a jóváhagyását. – tájékoztatott Horváth Krisztián, a Hévíz-Balaton-Zalai Dombhátak LEADER Egyesület  munkaszervezet vezetője.

A Keszthelyi TV híradása itt látható.