Katolikus óvoda létesül Keszthelyen (zaol.hu)

A Veszprémi Főegyházmegye katolikus óvodát létesít Keszthelyen, az intézmény a felújítás előtt álló Kiskastélyban kap helyet. Erről írt alá szándéknyilatkozatot dr. Udvardy György érsek és Nagy Bálint polgármester – írja a zaol.hu.

A főpásztor elmondta: öt csoport indítását tervezik, 80- 100 gyermekkel. A tervezés akkor kezdődik, amikor a Főegyházmegye tulajdonába kerül az épület. Az óvoda várhatóan jövő év végére készül el, mintegy 1,5 milliárd forintos beruházás végén. Ezt részben saját, részben a kormány által intézményfejlesztésre biztosított forrásból finanszírozzák.

A szándéknyilatkozat aláírását megelőző sajtótájékoztatón dr. Udvardy György és Nagy Bálint is hangsúlyozta: fontos, hogy a fiatalok minél hamarabb találkozzanak a valódi értékekkel, ezért döntött úgy a Veszprémi Főegyházmegye, hogy a Ranolder-iskola mellett katolikus óvodát is működtet a jövőben a városban, amire valós szülői igény van Keszthelyen és vonzáskörzetében. A főpásztor arról is beszélt: az érsekség törekszik arra, hogy a családok számára elérhető közelségben létesítsen, működtessen oktatási-nevelési intézményeket, hiszen „nagy szükség van korunkban a keresztény értékrendre, a szellem, a hit és a lélek egységére”, amit egy egyházi óvoda és iskola biztosítani tud.

Nagy Bálint hangsúlyozta, hogy Keszthelynek iskola­városként kiemelten fontos az oktatás, óvodafejlesztési terveikbe pedig jól illeszkedik a létesítendő katolikus intézmény. Leszögezte: külön öröm, hogy a Veszprémi Főegyházmegye választása egy leromlott állagú, ám jó környezetben fekvő és ikonikus épületre esett, amely felújítva nemcsak a gyerekek lelki növekedését, gyarapodását szolgálja, hanem ismét a város díszéül szolgálhat.

A polgármester kiemelte még, hogy Keszthely és az érsekség már eddig is kiváló kapcsolatot ápolt, amelyet a jövőben tovább erősítenének, bővítenének, és ezután is szívesen segítik, támogatják az egyház elképzeléseit, kezdeményezéseit – a zaol.hu beszámolója szerint.