Karatésokat képeztek a Balaton partján (beol.hu)

Az IKU (International Karate Union) magyarországi szervezete immár harmadik éve rendezi meg nyári táborát Balatonfenyvesen. Annak ellenére, hogy nem sok idő maradt a szervezésre, szép létszám gyűlt össze Feszt Norbert VII. danos mester irányításával – írja a beol.hu.

Karate A táborban a rendező KIME Shotokan KE, a békéscsabai JALTE Goshinkai karate-do (Gregor László VIII. danos mester), a zalaegerszegi Seigi-Do Karate E. (Takács Krisztián V. danos mester), a németországi Yama Karate Do (Christian Puch IV. danos mester), a Rákosmenti KSE (Szircsák Szabolcs III. danos mester), a romániai, szatmárnémeti Okinawa Dojo (Nyesti Csaba V. danos mester) és a budapesti Otaka Karate Club (Farkas Norbert IV. danos mester) tagjai vettek részt.

A romániai és németországi karatékák jelenléte nemzetközivé avatta a tábort, ráadásul ők évek óta visszajáró, kedves vendégek, akik örömmel és barátként érkeznek ide. Irányzatokat nézve a shotokan karate, a Goju-Ryu, Goshinkai karate, Sendo-Ryu karate, Shito-Ryu, ju-jitsu, kick-boksz irányzathoz tartozók edzettek, ami nem meglepő. A Magyar IKU Karate Szövetség ugyanis nyílt szövetség, amely irányzattól függetlenül fogadja be a dolgozni, edzeni kívánó tagokat. Ennek megfelelően a tábor egy kimondottan „dolgos” tábor volt, hiszen a napi két edzés mellett számos munka várt a résztvevőkre. Megtartották a magyarországi szervezet közgyűlését, elfogadták a beszámolókat. Pontosították az eseménynaptárt is.

A tervek szerint október 10-én tartják a szövetség első országos bajnokságát, amely egyben válogató verseny is lesz az október 27–31. között Romániában, Nagyváradon megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra. Az országos bajnokságra történő felkészülést szolgálta az a bírói tanfolyam, amelyet a táborban több napon át tartott a Bírói Bizottság, Nyesti Csaba elnök, Feszt Norbert és Gregor László közreműködésével. Az elméleti és gyakorlati képzést vizsga zárta. Kialakult az a 12 tagú versenybírói gárda, amelynek segítségével meg tudják rendezni az országos bajnokságot mind kata, mind kumite kategóriákban.

A tábor szakmai részében minden klubvezető mester tartott edzést. Zömében formagyakorlatokat vettek át a résztvevők, de szerepeltek küzdelmi edzések, önvédelem-oktatás és formagyakorlat-értelmezés (bunkai) is. Érdekes volt megismerkedni a különböző irányzatok jellegzetességével.

Péntek délután tartották az övvizsgákat a szövetség Dan Kollégiuma előtt. Zömében tanuló fokozatokra vizsgáztak a bátor jelentkezők, de két mester is sikeresen vette az akadályokat: Nyesti Csaba és Takács Krisztián sikeres vizsgát tettek V. dan fokozatra.

Feszt Norbert, a Magyarországi IKU Karate Szövetség elnöke így látta az egyhetes edzőtábort.

– A tábor célja a csapatépítés, az új barátságok erősítése, a szövetségi építkezés, benne az edzéstartás, a sikeres bíróképzés, és a bírói minősítő vizsga letétele volt. Megtartottuk a közgyűlésünket, amelyen fontos döntések születtek. Bírói Bizottságot alakítottunk ki, amelyet az a Nyesti Csaba vezet, aki három nemzetközi szövetségnek – IKU, IMAF Europe, JKS – a nemzetközi bírója. A tábor végén sikeres övvizsgát tartottunk. A legfontosabb feladatunk a szeptemberi újraindítás, tagtoborzás. Remélem, nem borítja ezt fel a járványhelyzet. Reményeink szerint újabb klubok csatlakoznak majd hozzánk. A másik a szövetség első országos bajnokságának sikeressége. Nemzetközi vonalon bővítjük a lehetőségeket. Meghívásunk van Németországba, Stahnsdorfba egy edzőtáborba, jövő év májusába. Az ősszel Szatmárnémetibe várnak minket egy edzőtáborba. Továbbra is ápoljuk a jó szerbiai kapcsolatokat is. Olyan barátokat gyűjtünk, akik nyitottak arra, hogy egy befogadó szövetségben dolgozzanak. Mi mindenféle stílust várunk, és nem tiltjuk azt, hogy más szövetségnek is tagja legyen az a szervezet, amely csatlakozik hozzánk. A mostani sikeres balatonfenyvesi IKU nemzetközi tábort a tervek szerint egy év múlva is megrendezik majd a szervezők.