Kampány a csalók ellen: “Kezeket fel! Előre utalás tilos!”

Az internetes vásárlásokkal kapcsolatos csalások megelőzéséért Kezeket fel! Előre utalás tilos! címmel indított a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya újszerű kampányt, mivel az elmúlt időszakban több ilyen bűncselekmény is történt a megyében.

 

Az egyik sértett például műszaki cikket rendelt egy internetes oldalról és a megadott számlaszámra át is utalta a kért összeget. A kézhez kapott dobozban azonban a megrendelt áru helyett egy csomag kávét talált. Az ellenőrizetlen online vásárlások esetén több alkalommal válhatnak a vevők csalás áldozatává, amikor is a megrendelt termék helyett mást kapnak, és az eladó elérhetetlenné válik.

A kezdeményezés keretében a rendőrség egy helyi rádióval közösen televíziós kvízekhez hasonló szpotot készített. A kampány 2021. március 18-án egy élő rádióműsorral indult, amelyben a szpot lejátszása és a bűnmegelőzési szakemberek tanácsai mellett egy hasonló online csalás áldozata is elmesélte a történetét. A rendőrök ezenkívül több alkalommal lakossági hírlevélben, illetve előadásokon is felhívják a lakosság figyelmét a megelőzési lehetőségekre.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy az áldozattá válás elkerülése érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat:

– Mindig ellenőrizze, hogy az eladóval kapcsolatban milyen értékelések voltak!

– Ne adjon meg senkinek bankkártyaadatokat, jelszavakat, CVC vagy PIN kódokat!

– Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalán adja meg az adatokat, más oldalakon (például a kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

– Csak ellenőrzött helyről vásároljon és figyeljen oda, hogy ha egy terméket nagyon kedvező áron kínálnak, ott lehet, hogy csalás lehet a háttérben!

– Utánvétellel fizessen és a csomagküldéshez olyan szolgáltatást válasszon, amelynél még az átvétel előtt van lehetősége arra, hogy meggyőződjön arról, valóban az van a csomagban, amit megrendelt!