Kálmán József az Év Borásza Balatonfüreden (turizmus.com)

Negyvenhét észak-balatoni bortermelő várta izgatottan vasárnap délután a füredi Annabella Hotelben a XXXI. Balatonfüredi Városi Borverseny eredményhirdetését, amelyen nemcsak a palackba zárt ízeket minősített a zsűri, hanem a Balatonfüred-Csopaki borvidék legjobb bortermelője címet is odaítélte.

 

Háromszázötvenkét minta került a múlt csütörtöktől szombatig a zsűri elé, és adta föl a leckét a legfelkészültebb szakemberekből álló bírálóbizottságnak.

„Minimum 70 pontot kellett elérnie a borászoknak, hogy már fesztiválokon is értékesíthessék nedűjüket, az Év Bortermelője Balatonfüred címet pedig az a szőlősgazda kaphatta meg, aki a múlt év öt legeredményesebb borát tette a zsűri elé” 

– mondta a turizmus.com-nak a borheteken és a fesztiválokon való szereplés tétjét jelentő legfontosabb követelménybe Baloghné Király Mónika, a verseny szervezésével megbízott Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke.

Három nagyarany, 92 arany és 203 ezüst minősítést adott át a szervező bizottság a vasárnapi díjkiosztó ünnepségen, így az augusztus 5-én kezdődő, nagy hagyományú Füredi Borheteken 298 bort értékesíthetnek a borvidék szőlősgazdái, és közülük 24 települhet ki a borhetek során rendezett fesztiválra.Az Év bortermelője Balatonfüreden címet immár harmadszor vehette át Kálmán József, a pécselyi  Arias Borászat tulajdonosa, ami azt jelenti, hogy az augusztus 5-én kezdődő borhetek legrangosabb helyén, a Tagore sétány első borházában árusíthatja nedűit.

A 2022. évi füredi borverseny legízletesebb bora Mészáros József pécselyi borász 2015.évjáratú, késői szüretelésű  – a maximális 100-ból 97 pontot „besöprő” – Olaszrizling Giligója lett.

Bár a borok nem a borversenyeken fogynak el, hanem a kereskedelemben, a vevői visszacsatolások és szakma legjobbjainak értékelése nagyon fontos a termelők számára” – állítja Baloghné Király Mónika. Hozzátette: örvendetes, hogy a borvidék zászlós bora, az olaszrizling a tavalyi évben kiemelkedően jól sikerült, így az vitte el a pálmát, de a térség könnyebb, illatosabb, kisebb alkoholtartalmú  fehér és rozéborai is a múlt nyár nyertesei közé sorolhatók – tette hozzá a hegyközségi elnök.