Jövő nyáron már Csisztapusztáig közlekedik a balatonfenyvesi kisvasút (sonline.hu)

Immár tizennyolc esztendeje nem járt ezen a vonalon a kisvasút, a tervek szerint jövőre azonban újra Csisztapusztáig utazhatunk a nosztalgiavonattal. Az Imremajor és Csisztafürdő közötti 8 kilométeres szakaszt ugyanis újjáépítik, erre a célra 2,1 milliárd forint támogatást különítettek el. 

Évtizedekkel ezelőtt a fenyvesi iskolába naponta 5-600 gyerek járt és nagyon sokan a közeli majorságokból a kisvasúttal utaztak

– a sonline.hu-nak mondta Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. Hozzátette: a fejlesztéseknek köszönhetően a 70 éves kisvasút a Balaton környékének egyre kedveltebb turisztikai célpontjává válhat.

A csisztapusztai vonal újjáépítése egész évben biztosítja majd a termálfürdő könnyebb elérhetőségét, ezáltal a gyógyturizmus, a térség fellendülését hozhatja

– hangsúlyozta Kara Lajos, Buzsák polgármestere. Hozzátette: évtizedekkel ezelőtt lovaskocsik hozták a vendégeket Buzsákra a kisvasút állomásáról, bemutatták nekik a népi kincseiket, hímzéseiket, abban az időben hat étterem üzemelt a faluban – emlékezett vissza. A tervek szerint jövő tavasszal Csisztapusztán a Berek Látogatóközpont is megnyitja kapuit, ahol a Nagyberek természeti környezetét mutatják be.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságának tájékoztatása szerint a kisvasúton 2018-ban és 2019-ben összesen 2,3 kilométeren építették át a vágányokat, hét vasúti átjárót és egy hidat újítottak fel, a balatonfeny­vesi végállomás három deltavágányát és négy váltóját is korszerűsítették közel félmilliárd forintból.

Most a nagybereki tájakat bejáró kisvasút hálózatának másik vonalát, az Imremajor és Csisztafürdő közötti 8 kilométeres szakaszt is újjáépítik, erre a célra 2,1 milliárd forint támogatást különítettek el. Mivel ezen a vonalon 2002 óta szünetel a közlekedés, most teljesen új pályát kell építeni. A munkálatokat a régi pálya elbontásával már tavasszal elkezdték, jelenleg a régi műtárgyak elbontása és feltáróutak kialakítása zajlik, s még idén megépül az első új pályaszakasz Imremajortól a táskai elágazásig. Csisztapusztán állomásépületet építenek, mosdó, kerékpártároló, vendéglátóipari egység és parkoló is létesül. Imremajor állomáson esőbeállót alakítanak ki. A tervek szerint 2021 nyarán indulhat el a forgalom a megújult vonalszakaszon.