Jóval korábbra tevődik a szüret Zalában (hirado.hu)

Az éghajlatváltozás miatt Zala megyében – hasonlóan az ország más bortermelő vidékeihez – jóval korábbra tevődik a szüret. Ez egy nagyon felgyorsult év lesz, csak úgy, mint a tavalyi. Régen a szüretet tilos volt elkezdeni Zalában október 15-e, tehát Teréz-nap előtt.

A Bezerics szőlőbirtokon a szüretet a Budapesti Borfesztivál után szokták kezdeni, szeptember 8-9-én a sauvignon blanc-nal és a cserszegivel, viszont tavaly ekkortájt a boraik zöme már kierjedt, aminek a globális felmelegedés az oka – erről Bezerics Csaba borász beszél a köztelevízió Kék bolygó című műsorában.

„Nálunk az volt a mondás, hogy a szőlőt nem örököljük, hanem előlegbe kapjuk az utódainktól száz év óta, több száz generációváltás után is az embernek ezt jó állapotban kell továbbadni a gyerekeknek „ – idézi a borászt a hirado.hu.

A szőlőben ha csak tehetik, zöldtrágyát használnak, és kerülik a vegyszerek használatát. Bezerics Csaba a szőlőben, fia, Dániel pedig éttermeiben törekszik arra, hogy csökkentse a családi vállalkozás ökológiai lábnyomát. Bezerics Dániel az édesapjától tanultakat a mai fenntarthatósági trendekkel ötvözi budapesti és balatoni éttermeiben.

Helyi alapanyagokkal dolgoznak

Amennyire csak lehet, helyi alapanyagokkal dolgozunk. Ma már viszont ennél többről van szó. Például a balatoni egységeinknél, ahol a beach food, a balatoni street food a fő irányvonal, ott alapvetően olyan tálaló eszközöket használunk, ami lebomló vagy újrahasznosított anyagokból, papírból, újrahasznosított műanyagból készültek – mondta Bezerics Dániel.

Vannak olyan műanyaghatású evőeszközök, amelyek kukoricakeményítőből készülnek. Olyan természetes tisztítószereket használunk, amiket egy budapesti vegyésztől vásárolunk. Mind a tisztítószerekkel, mind a tálalóeszközökkel, mind pedig a konyhai filozófiával próbálunk abba az irányba haladni, hogy amennyire csak lehet, csökkentsük a természetet károsító anyagok használatát, hogy méltóbb életet éljünk, és hagyjunk magunk után – tette hozzá.