Jól jövedelmezett az idei nyár Balatonföldvárnak

Balatonföldvár igen elégedett lehet az idei turisztikai főszezonnal; fizetős parkolókból és a strandbelépőkből 70 millió forint, városkártya értékesítésből 11,5 millió forint bevétele származott. A Keleti strandra jegyet váltók száma 18 százalékkal emelkedett, és idén fizetőssé vált a település Nyugati strandja is – derül ki a város közleményéből.


Balatonföldvár Keleti strandján a tavalyinál 10.000 ezerrel többen, összesen 55 ezer 600-an váltottak jegyet. A strandolók körében népszerűek voltak a visszatérő jegytípusok, ennek ellenére a legtöbb a felnőtt napi belépőből fogyott.

A tóparti város nyolc év alatt több mint 130 millió Ft-ot fordított pályázati és önkormányzati források felhasználásával a Keleti Strand korszerűsítésére. 1990 és 2010 között – talán az ingyenes használatnak is köszönhetően – a mindenkori városvezetéseknek nem, vagy alig volt lehetőségük a strandok korszerűsítésére. Ezért 2010-ben rendkívül rossz esztétikai és műszaki állapotban lévő fürdőhelyeket vett át, örökölt a jelenlegi képviselő testület, akiknek a céltudatos helyi gazdaság – és fejlesztés politikájának eredménye, hogy a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászló minősítést kapta meg a Keleti strand idén.

A Nyugati strand 2018. július 1-től lett fizetős, miután 150 millió forintos pályázati forrásból korszerűsítették. Az ingatlanon lévő épületek műszaki állapota és megjelenése már nem felelt meg a mai kor elvárasainak. A zöldterület megújulásával új sétányok, játszótér, szelfipont, homokos plázs létesült, továbbá padok szemétgyűjtők, kerékpártárolók, értékmegőrzők is kihelyezésre kerültek. Csaknem 30.000 váltották meg az 500 forintos felnőtt és a 250 forintos gyermek belépőt.
Strandbelépőkből összesen 45 millió forint folyt be a város kasszájába.

Parkolók
2017. 05.01-től több lépcsőben fizető parkolási rendszert vezettek be a telepölésen. A parkolási rendszeren belül 3 fizető zóna került kialakításra. Idén a Bajcsy–Zsilinszky utca két oldalán és a Vak Bottyán utca dél-keleti részén is parkolókat alakítottak ki. A földvárkártya birtokosok a tavalyi évhez hasonlóan kedvezményben részesültek. A parkolásból 25 millió forint bevétele származott a városnak.