Jöhet a kötelező borravaló? (tv2.hu)

Kötelező borravalót vezetne be a szállodaszövetség. A javaslatot azzal indokolták, ha egységes lenne az áfa és bevezetnék 8-15% közötti szervízdíjat, akkor az lehetőséget adna a béremelésre és ki lehetne fehéríteni az ágazatot.
A munkaerőhiány az egyébként jól teljesítő hazai turizmus növekedésének legkomolyabb gátja. A szakemberek nagy számban vállalnak külföldön munkát, elsősorban a bérszínvonal miatt. A magyar turizmusban a bérek a régióban a legalacsonyabbak, miközben az áfakulcs sem versenyképes, az uniós átlag ugyanis 11 százalék.
A Balaton Turizmus Szövetség elnöke nem feltétlenül tartja a kötelező borravalót jó ötletnek. Hoffmann Henrik szerint ez nem más, mint egy egyszeri kötelező áremelés a piac szereplőinek körében. Jobb megoldásnak véli, ha a vendéglátás vagy a szállás áfáját tovább lehetne csökkenteni. A kötelező borravaló ötletének a vendégek, és a pincérek sem örülnek. Ők azt mondják, így a jatt nem hozzájuk kerül.
Gellény József, az egyik siófoki étterem vezetője szerint pedig annyira árérzékenyek a vendégek, hogy a kötelező borravaló bevezetése még azokat is rosszul érintené, akik ki tudják fizetni a felárat. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, akkor a borravaló benne lesz a számlában, ahogy egyébként sok nyugat-európai országban régóta így van ez.