Jelölt pontyok kerültek a Balatonba (balatonihal.hu)

Három helyszínen összesen 750 darab jelölt, kétnyaras pontyot engedtek a Balatonba november közepén a Balatoni Halgazdálkodási társaság szakemberei. A haljelöléssel a halak fejlődési, növekedési üteméről, vándorlási szokásairól kapnak információt.

A vízterület hasznosítója, a Balatoni Halgazdálkodási cég 2003  óta végez rendszeresen haljelöléses vizsgálatokat a Balatonon. Máig több, mint húszezer kopoltyús kapott egyedi sorszámmal ellátott bilétát, ebből közel 2500 visszajelzés érkezett.

A visszafogott pontyok 90%-a egy éven belül akad horogra a társaság adatai szerint. A leghosszabb ideig a tóban tartózkodó jelölt ponty 2714 napig hízott a Balatonban. A feldolgozott információk között fellelhetők további érdekességek, így például a leghosszabb megtett út aránylag rövid idő alatt: egy 2006 októberében Keszthelyen telepített pontyot 9 nap múlva fogtak meg Balatonakarattyán.

Korábban a hirbalaton.hu is beszámolt arról az érdekes esetről, amikor egy horgászversenyen fogtak ki egy jelölt pontyot. Az uszonyos hét év alatt 521 gramm súlyról 16, 2 kg-ra hízott és 77 centiméteresre nőtt.

A jelölt halat kifogó horgászokat minden esetben megjutalmazza a társaság.