Az eddigi legnagyobb jelölt pontyot fogták ki a Balatonból

Többszörösen is szerencsét hozott egy jelölt ponty az idei IBCC egyik dobogós csapatának.  A méretes hal hét szezont töltött a tóban, mielőtt Balatonfenyvesen horogra akadt.

A kopoltyúst 521 grammosan jelölte meg és engedte útjára a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. még 2010. március 30-án, Balatonszemesen. Az időközben 77 centiméteresre növekedett  pontyot sztárként ünnepelték az idei Nemzetközi Pontyfogó Kupán (IBCC), 16, 2 kg-os súlyával ugyanis nagyban hozzájárult az egyik csapat 5 legnagyobb halának 84,1 kg-os összsúlyához. A Szepezdi Extrémsport Szövetség formációja a top 5 halas különversenyben ezzel a teljesítménnyel a dobogó második fokára állhatott. A sikerért meg is tett mindent az uszonyos, hiszen átlagosan 2,23 kg-ot kellett gyarapodnia évente e figyelemre méltó súly eléréséhez.

A haljelöléssel a Balatonba kihelyezett halak fejlődési, növekedési üteméről, vándorlási szokásairól kapnak információt a szakemberek. A vízterület hasznosítója, a Balatoni Halgazdálkodási cég 2003  óta végez rendszeresen haljelöléses vizsgálatokat a Balatonon, Máig közel húszezer hal kapott egyedi sorszámmal ellátott bilétát, ebből közel 2500 visszajelzés érkezett.

A jelölt halat kifogó horgászokat – így a szerencsés versenyzőt is – minden esetben megjutalmazza a társaság.