Jelentősen megváltozik az időjárás a Balatonnál: jöhet hózápor, kiöntés, és esély a jegesedésre

Ezen a héten a rendkívül enyhe időjárást látványos naplementék kísérték, legkevésbé téli hangulatot árasztva a Balatonnál. A hétvégén kezdődő, Európa nagy részét érintő lehűlés azonban hatással lesz a Balatonra is – közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a HírBalaton megkeresésére. 

A HungaroMet Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából készült videó a csütörtöki naplementét mutatja

 

A szibériai eredetű hideg levegő erős, helyenként viharos északi, északkeleti széllel kísérve vasárnapról hétfőre éri el a térséget.

A hideg betöréssel csapadék is várható amely esővel indul, de vasárnap estétől hózáporokra is lehet számítani.

A magas vízállás és az erős hullámzás következtében a déli, délnyugati partszakaszon átmeneti kiöntések is előfordulhatnak.

 

Befagy-e a Balaton?

A hideg levegő nyugalomba jutásával az átkeveredett víz a jelenlegi 3 fokról gyorsan fagypont közelébe hűl és a jövő hét közepétől a nyílt vízi jég megjelenésére is számítani lehet.

A számítások alapján a jövő hét végére enyhülni fog a hideg, így vastag jégnek egyelőre kicsi a valószínűsége, azonban január közepén még várhatóak újabb hideghullámok,  amelyek további esélyt adhatnak a Balatoni jégnek.

***

A balatoni jéggel kapcsolatban a met.hu Tanulmányok Rovatában olvasható néhány írás:

 

A legutóbbi igazán hideg január 2017-ben volt, amelyről ITT olvasható meteorológiai összefoglaló. Ekkor rendezték meg a tó kellően vastaggá vált jegén az első és eddig egyetlen BalatonÁtcsúszást, ahol emberek ezrei vágtak neki az 5 kilométeres távnak Fonyód és Badacsony között, szinte élőláncot alkotva.

A BalatonÁtcsúszásról  ITT olvasható a HírBalaton akkori tudósítása, ITT a fotóriportja, és ITT láthatók drónfelvételek.