Január 1-től él Keszthely ingatlankoncepciója (Balatoni Krónika)

A tavalyi év végén számos olyan területhez nyúlt hozzá az önkormányzat, amely régóta nem volt kezelve városvezetői szinten. Az önkormányzat ingatlankoncepciója 2021 január 1-től él, amellyel kapcsolatban több téves információ is napvilágot látott már.

Először azt szeretném tisztázni, hogy az ingatlankoncepciónak nincs köze a koronavírus járványhoz, ezt a munkát ettől függetlenül is el kellett végezni. Az elmúlt évben hosszasan áttekintettük az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanvagyont, amely két fontos részre osztható.

– fogalmazott a Balatoni Krónikának Nagy Bálint. Keszthely polgármestere kifejtette: az egyik az üzlethelyiségek és nem lakás célú ingatlanok, amelyek bérbe adásával egy rendezett városkép, és a helyi vállalkozások támogatása valósítható meg.

A másik, a lakásvagyon helyzete, amely sajnos az elmúlt évtizedek alatt egy elhanyagolt és lepusztult vagyonná vált, amely sem a város, sem a bent lakó családok érdekeit nem szolgálja kellően – fejtette ki a városvezető.

Nagy Bálint elmondta: az önkormányzat tulajdonában közel 300 lakás van, amelyeknek jelentős része olyan leromlott állapotú, hogy konkrétan lakhatatlan. Az alacsony bérleti díjak, a felújítások elmaradása az ingatlanok értékvesztéséhez vezetett, az önkormányzatnak bevételkiesést, és százmilliós nagyságrendű többletköltséget okozva.

Szerinte a lakáskoncepció lényege, hogy az önkormányzat a piaci bérbeadásból lehetőség szerint próbáljon visszavonulni, hiszen nem feladata az. Természetesen, a bent lakó bérlőknek felajánlva a megvásárlás lehetőségét. Az értékesítésből befolyó összeg aztán a város lakásalapjába kerül, másra nem is lehet költeni, csak lakások építésére. Így létrejöhet egy olyan, jelentős tőkével rendelkező lakásalapja Keszthelynek, amellyel új, mai kor kihívásainak megfelelő szociális bérlakás-programot tudnak indítani. Ez ugyanis valóban önkormányzati feladat – fogalmazott.

A másik nagyon fontos terület a fiatalok, fiatal családok lakhatásának támogatása, amely jelenleg a Keszthely Hazavár pályázaton keresztül valósul meg. Az önkormányzati lakások a közvagyon részét képezik, ezzel a jelentős ingatlanvagyonnal a városvezetésnek felelősen kell
gazdálkodnia – zárta gondolatait Nagy Bálint.