Bűntérkép: Zalában öt Veszprém megyében hét autót kötöttek el (penzcentrum.hu)

2019. december 30-a és 2020. december 29-e között összesen 385 gépkocsifeltörést regisztrált a rendőrség. Autólopásból 201 darabot tartanak nyilván az említett időszakban.

A rendőrség bűntérképéből kiderült: az említett időszakban Budapesten történt a legtöbb autófeltörés, 61 darab. A második helyeb Bács-Kiskun megye áll 37 gépkocsifeltöréssel, a harmadik pedig Pest megye, ahol 31 ilyen bűncselekményt regisztráltak. A legkevesebb kocsit Békés megyében törték fel, összesen négyet. A második legkevesebb ilyen bűntény Hajdú-Biharban és Zalában történt, hat darab. A harmadik legkevesebb autót Csongrád-Csanád megyében törték fel, 11 darab ilyet jegyeztek fel – írja a penzcentrum.hu.

Érdekesség, hogy messze nem Budapesten lopták el a legtöbb autót: 15 esettel Bács-Kiskun megye vezeti a listát, Nógrádban és Somogyban 14 ilyen bűncsekekményt jelentettek, Szabolcsból pedig 13-at.

Zalában csak 5 darab személygépkocsit kötöttek el a tavalyi évben, Veszprémben 7-et jelentettek, Békésben, Hajdú-Biharban, Baranyában, Vasban és Fejér megyében pedig 8 darab gépkocsilopást regisztráltak.

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnél (NAKE) regisztált adatok alapján 2019-ben mindössze 112 jármű eltűnését jelentették be a tulajdonosok. A tavalyi lopások alapján készített összefoglaló tartogat meglepetéseket: az adatgyűjtésük kezdete óta, 15 év alatt még nem szerepelt a lista élén francia autó.