Ívekhez igazítva – Egy Balaton-parti üdülőtelep újjászületése (Építész Fórum)

A különböző funkciójú épületek, bonyolult geometriák és precíz részletképzés, gondos tervezés és kivitelezés. Ez jellemző a Vesztergom Ádám vezette tervező csapat nevéhez fűződő balatonakarattyai Oktatási Központ átépítésére, amit egy sor más mellett a szinte minden épületen találhat íves kialakítás és az ehhez választott sokoldalúan felhasználható anyag, a PREFA alumínium is összeköt. 

(Fotó: Építész Fórum)


A több épületből álló komplexumot a Koppány sor választja ketté. A Balaton felőli oldalon ligetes, míg az északi oldalon zártabb, intenzívebb beépítés valósulhatott meg. Vesztergom Ádám és csapata az alsó, Balaton-parti épületeket tervezte – írja az Építész Fórum. 

A különböző funkciójú épületekből – közösségi és oktatási pavilonból, illetve étteremből – álló területen olyan speciális beépítési szituációk adódtak, ahol indokolt volt az egységességre való törekvés. A tervező ehhez a gondolathoz alkalmazkodó, rugalmasan használható anyagot keresett. A PREFA korcolt fémlemez burkolata jó választásnak bizonyult, hiszen a közösségi épületnél falburkolatként, az étteremnél tetőfedő anyagként, a teraszon kültéri álmennyezetként, az oktatási pavilonnál pedig tetőfedésként és álmennyezetként egyaránt megjelenhetett.