Ismét terítéken a szakácsok bére (penzcentrum.hu)

A vendéglátásban tapasztalt munkaerőhiány miatt akár nettó 300 ezer forint felett is kereshetnek a szakácsok Budapesten és a Balaton mellett is a Pénzcentrum szerint, amely utánanézett az ajánlatoknak.

Óriási a munkaerőhiány, nehéz helyzetben vannak az éttermek: nehezen találnak felszolgálót, pultost vagy szakácsot. Nem véletlen, hogy van olyan vendéglő, ahol nem elvárás az sem, hogy a leendő munkavállalónak legyen tapasztalata. Igaz, a kezdők nem is keresnek annyit, mint a tapasztalt munkaerő. A penzcentrum.hu talált olyan hirdetést, ahol a szakács-konyhafőnöknek havonta 600 ezer forintot fizetnek.

A nyáron sokat lehetett olvasni arról, mekkora gondot okoz a vendéglátóhelyeknek a munkaerőhiány, milyen nehezen találnak pultost, felszolgálót vagy épp szakácsot.

Itt a környéken mindenki megadja az 1000-1200 forintot óránként, azaz, aki akar dolgozni, képzettség nélkül is megkereshet 400 ezer forintot havonta. Csak éppen nincs meg a hajlandóság – mondta a Népszavának még május végén egy balatonlellei vállalkozó. Nem csak a Balatonnál, a fővárosban, és vidéki városokban is nehéz munkaerőt találni. Az interneten rengeteg helyre keresnek szakácsokat, a fizetések pedig változatos képet mutatnak. Találtunk olyan esztergomi helyet, ahol pályakezdők jelentkezését is várják, „mivel a nyugodt téli időszakban könnyen belejöhetnek a jelentkezők a szakma rejtelmeibe” – áll a hirdetésben. A nyelvtudás sem elvárás. A munkavállónak havonta nettó 180 ezret fizetnének.

Budapesten legalább 300 ezres lehet keresni

A Pénzcentrum által talált hirdetéseket böngészve jól látszik, hogy egy 3-5 év tapasztalattal rendelkező szakács általánosságban nettó 300-360 ezres fizetésre számíthat…

Vidéken kevesebb a fizetés

Míg a legtöbb budapesti álláshirdetésben feltüntetik a fizetést, addig a vidéki éttermek hirdetéseiben csak elvétve találtunk arra vonatkozó információt, mennyit fizetnek a leendő munkavállalónak.

Debrecenben az egyik pubba keresnek 1-3 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakácsot, akinek havonta 15 napot kell dolgoznia. A fizetés nettó 200 ezer forint.

Kecskeméten az egyik étterembe szintén 1-3 év tapasztalattal rendelkező szakácsot vennének fel, hetente 40-50 órát kell dolgozni, és két szabadnapot biztosítanak. A fizetés nettó 240 ezer forint.

Siófokon egy olasz étterembe keresnek 5-10 éves tapasztalattal rendelkező konyhavezetőt, de a nyelvtudás nem feltétel. Havonta nettó 380 ezer forintot fizetnek a leendő munkavállalónak.

A teljes cikk itt.