Ismét megtelik a félsziget – tízezreket várnak a tihanyi Garda Fesztiválra (vitorlazzitthon.hu)

2002-ben néhány tucat érdeklődővel indult, mára pedig több napos, mintegy tízezer ember vonzó rendezvénnyé fejlődött a látott hal fesztiválja, azaz a Gardália Tihanyban. A gasztronómiai különlegességek mellé hagyományőrző és kulturális programok is társulnak, nem utolsó sorban felelevenítik a tihanyi halászat múltját is. A fesztivál végeztével pedig komoly fejlesztések kezdődnek a településen. 

(Fotó: gardafesztival.hu)

Tizennyolc évvel ezelőtt helyi rendezvényként indult 4-5 halászléfőző csapattal a Garda Fesztivál Tihanyban – emlékezett vissza a kezdetekre a vitorlazzitthon.hu-nak Tihany polgármestere. Tósoki Imre kifejtette: idővel a rendezvény kinőtte magát és a Balaton egyik legkomolyabb fesztivállá vált több tízezer látogatójával. Immáron hagyomány, hogy az első napon szoboravatással és a település legfontosabb elismerésének, a Pro Tihany díj átadásával indul az ünnep – tette hozzá.

Tósoki Imre elmondta azt is, hogy Tihany életében meghatározó volt a halászat. Az elmúlt évszázadokban a szőlőművelés mellett ez volt a legfontosabb megélhetési forrása az itt élő embereknek. A 19. században hat halászcéh működött a településen, tagjaik télen csoportba verődve dolgoztak össze. Voltak vízen lévő csapattagok, és látó emberek, akik a partfal mellett kémlelték a gardák vonulását, így segítették a vízen lévőket. A Gardát nem csak látott halnak, hanem kenyérhalnak is nevezték, ugyanis a télen jégbe vermelt halakat tavasszal piacra szállították, ahol búzát és különféle eszközöket kaptak érte – idézte fel a polgármester.

Tósoki Imre beszélt a jövőbeni fejlesztésekről is. Jelenleg két nagy fejlesztési program megvalósítását készítik elő. A Balaton-felvidéki Világörökségi Várományos Helyszínek Turisztikai Fejlesztése keretében konzorciumban nyolc településsel dolgoznak. Itt Tihany az Apátsággal mintegy egy milliárd forintos forrást nyert, melyből a korábbi apátsági Magtárat újítják fel. Az épület a jövőben egy komplex turisztikai központtá bővül, kiegészülve a Tourinform Irodával, különböző kiállításokkal. Emellett kialakul a Visszhang domb tetején egy, a Garda halászathoz kapcsolódó történelmi játszótér.  A másik fontos fejlesztési program – amelyre a forrást már elnyerte a település az Apátsággal konzorciummal – egyebek mellett az Apátság és a Mádl Ferenc teret összekötő lépcső valamint a műemléki területek útburkolatainak megújítását célozza.

A teljes interjút a www.vitorlazzitthon.hu oldalon hallgathatja meg.