Bővül a lakosság Balatonalmádiban és Siófokon (hvg.hu)

Többen mentek oda, mint amennyien eljöttek. A kisebb városok versenyét a Pest megyei települések nyerték, élükön Szigetszentmiklóssal. A kisvárosoknál az élbolyba tartozik még a Velencei-tónál lévő Gárdony és Velence, illetve Hajdúszoboszló, Siófok és Balatonalmádi.

 Csupán három nagyvárosban, Érden, Győrben és Szombathelyen volt pozitív a költözések egyenlege, azaz: többen mentek oda, mint amennyien eljöttek – idézi a hvg.hu az ingatlan.com legfrissebb, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos demográfiai adatain és a saját adatokon alapuló elemzését.

A legjobb eredményt Érd érte el, oda 952 emberrel többen mentek, mint ahányan elköltöztek. Győrben a mérleg 237 fős többletet mutat, Szombathelyen pedig 88-at.

Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint a nyugati országrész eleve népszerű a költözéseket tekintve, Győr pedig iparilag az egyik legfejlettebb város, ahol sok munkahely jött létre. Győrben és Szombathelyen 2019-ben is nőtt az egy-egy eladó lakásra jutó kereslet, tavalyhoz képest 20, illetve 12 százalékkal.

A nagyvárosok versenyében Budapest járt a legrosszabbul ebben az összevetésben, közel 6 ezres mínuszt mutat a költözések egyenlege. A második és harmadik leggyengébb eredmény Debrecenben és Szegeden mutatkozott meg, előbbi 781, utóbbi 502 fős mínuszt könyvelhetett el 2018-ban.

A kisvárosok top 20-as listáján a Pest megyeiek mellett két Velencei-tó melletti település, Gárdony és Velence is szerepel, de az élbolyban ott van még Hajdúszoboszló, valamint a Balaton-partján lévő Siófok és Balatonalmádi is.