Ismét indul a Gasztrohegy-sorozat Badacsonyban (welovebalaton.hu)

A Gasztrohegy szervezői minden évben behoznak néhány új tematikát. Ilyen az irodalmi művek vagy a filmek által inspirált Gasztrosztorik vagy a Vadak & minden, ami erdő. Most először, a november 5–6-i hétvégén szerepel önálló tematikaként a szőlő és a bor.

Ötödik évadát kezdi a badacsonyi vendéglátóhelyek összefogásából született Gasztrohegy. Az eddigi tematikus hétvégéken több ezren járták végig az éttermeket, ahol ilyenkor két napig minden az adott hozzávalóról vagy témáról szól. Szenteltek már hétvégét a tapasoknak, a „malacságoknak”, a halaknak, a füstnek és a grillételeknek, de a vegetáriánus fogásoknak is. Az egyik legnépszerűbb tematika a Világok konyhája – ahol Izlandtól Marokkóig, Thaiföldtől Mexikóig végig lehet kóstolni a fél világot, miközben el sem kell hagynunk Badacsonyt –, a Marhaságok és a Vadak miatt is sokan zarándokoltak el a Gasztrohegyre.

A bor mindegyik Gasztrohegyhez szervesen kapcsolódik, a koncepció része, hogy mindig ajánlunk a fogások mellé bort is, de eddig még építettünk egy egész tematikus hétvégét a szőlőre és a borra – mondta a welovebalaton.hu-nak Budavári Dóra, a Gasztrohegy kommunikációs vezetője. Ez igen nagy játékteret ad a séfeknek, a középpontba kerülhetnek a borral készült ételek, a szőlő mint alapanyag pedig nem csak a desszertekben érvényesülhet – tette hozzá.

Olyan fogásokat kóstolhatunk majd, mint a töltött szőlőlevél, a verjus-tart vagy a vörösboros kecske, és persze minden fogás mellé helyi borokat is kapunk majd.

A Gasztrohegy hat fő és három kiegészítő helyszínnel vár. Ez azt jelenti, hogy a Gasztrohegy-menü csak a fő helyszíneken készül, azokban az éttermekben, ahol professzionális konyha van, a kiegészítő helyszínek pedig az adott tematikához illő falatokkal, borsorral vagy egy-egy ötlettel kapcsolódnak az adott hétvégéhez. Ezek a helyszínek is végig nyitva tartanak a Gasztrohegy ideje alatt, de a Gasztrohegy-bérlet náluk nem váltható be.

A Gasztrohegy új helyszíne a hegy dűlőjén vár, panorámás borterasszal, különleges borkóstolóval és a borokhoz illő ételekkel. Éliás Csaba és családja 2016-ban vásárolták meg azt a területet, amin most a birtokközpont található.  A borászat kapacitása évi 20-25 ezer palack. 16-féle tételük van, gyöngyözőbort és tradicionális pezsgőt is készítenek. A fő irányt a badacsonyi „klasszikusok” jelentik, az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű, de kóstolhatunk náluk csendes és gyöngyöző királylánykát, kékfrankos-merlot rozét, többféle vöröset és késői szüretelésű desszertbort is.

A Gasztrohegy-helyszínek egy része nagyon közel esik egymáshoz, máshol le kell küzdeni egy komoly szintkülönbséget vagy néhány km-t. Autóra azonban nem lesz szükség, és senkinek nem kell bevállalnia a társaságból a sofőr szerepét. Az Éliás Birtok, a Kisfaludy-ház Étterem és a Laposa Borterasz megközelítése gyalog is lehetséges, a kaptatóért cserébe pedig mesés panorámában gyönyörködhetünk már útközben is.

Van lehetőség elektromoskerékpár-bérlésre a Tourinform Irodában és a BestBike-nál, és a helyi taxitársaságok is készenlétben állnak. A badacsonyörsi helyszín, a Vánkos személyvonattal két megállóra esik, és néhány perc alatt elérhető.