Irtják a nádast Szántódon? – Megérkezett a vízügy válasza (Frissített)

Olvasóink jelezték, hogy markológépekkel irtják a nádast Szántódon a Parti villasor utca egy szakaszán. A több telek előtti parti részt érintő munkálatokat vélhetően medertisztítási engedéllyel végzik, ami kérdéseket vet fel, ezért az illetékes Veszprém Megyei Kormányhivatalhoz, majd a vízügyhöz fordult a hirbalaton.hu. FRISS: a vízügy válasza szerint ellenőrizték a zajló munkálatokat, és nem történt nádirtás. A nádasfelmérést készítő szakértő szerint ugyanakkor Szántód az egyik olyan település, ahol a „legdurvább” nádirtások történtek az elmúlt években. Kérdés, hogy mikor..

 

Hírportálunk örömmel tapasztalja, hogy egyre többen érzik, mindnyájan felelősek vagyunk a Balaton jövőjéért, és jelzik, amint felmerül a természetkárosítás gyanúja valahol. Remélhetőleg Szántódon most nem ez történik. Az illetékes hatóságoknak a hirbalaton.hu az alábbi kérdéseket küldte el:

  • Medertisztítási engedéllyel végeznek-e munkát az említett szántódi partszakaszon?
  • Történt-e tényleges nádirtás a helyszínen?
  • Lehet-e vegetációs időszakban, a madarak fészekrakási idejében ilyen munkákat végezni szabályosan, a veszprémi kormányhivatal, az illetékes nemzeti park és a vízügy engedélyével?
  •  Leállítják-e a munkálatokat, történik-e bírságolás az ügyben?

A Veszprém Megyei Kormányhivatal válasza röviden ennyi volt:

„Az említett partszakaszon a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Balatoni Vízügyi Kirendeltség, mint mederkezelő hozzájárulásával végeznek munkálatokat. Kérdéseivel kérjük, keresse a fönt nevezett illetékest!”

FRISS: Sikós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője a hirbalaton.hu megkeresésére ezt a választ küldte:

„A Szántód, Parti villasor 36-42 előtt történt munkavégzés mindenben a KDTVIZIG (Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság – a szerk.) által kiadott mederkezelői hozzájárulásokban foglaltaknak megfelelően történt. A munkavégzést a KDTVIZIG több alkalommal, az illetékes természetvédelmi hatóság 2020. április 15-én ellenőrizte. Az ellenőrzések alapján megállapításra került az, hogy nádirtás a területen nem történt, a munkavégzés mind a természetvédelmi, mind a vízgazdálkodási feltételeknek megfelelően, szabályszerűen, érvényes engedélyek alapján történt.”

Olvasóink – akadt közöttük, aki a vízen úszó madárfészek maradványokról is beszámolt – közül többen nem értik, hogy lehet vegetációs időszakban, madarak költési idejében ilyen munkálatokat végezni ott, ahol a hatályos nádtérkép szerint nádasnak kellene lennie.

 

A nádas már korábban eltűnt

Dr. Pomogyi Piroska a nádasok ismert szakértője, a balatoni nádasok felmérését évtizedek óta vezető szakember a Balatoni Szövetség év eleji elnökségi ülésén arról számolt be, hogy a 2019 augusztusában készült fotók szerint a szántódi Parti villasor utca említett szakasza elől mintegy 1450 négyzetméternyi harmadosztályú, védett nádas tűnt el a 2015-ös felmérésekhez és légifotókhoz képest.

A google korábbi és friss felvételei szerint a legalább négy telek előtti partszakaszt érintő nádas part-közeli részét tehát valakik már korábban kiirtották, és a nádast is durván, széles sávban kettészelték. Arra a környéken élők, ingatlantulajdonosok könnyen tudnak tippelni, hogy kiknek az érdekeit szolgálta mindez, de bizonyítani utólag már nemigen lehet ki károsította a védett nádast. A jó hír, hogy egyre többen figyelnek, és már nem hagyják szó nélkül, ha hasonló természetkárosítást látnak.

 

Szántódi Parti villasor utca: 410 méternyi partszakasz nádasában 58 bevágás

Dr. Pomogyi Piroska a hirbalaton.hu megkeresésére elmondtaSzántódon – mióta a szakmában dolgozik – mindig is probléma volt a nádirtókkal, – károsítókkal, aminek következtében drasztikusan csökkent a nádas mennyisége és a meglévő növényzetnek is folyamatosan romlik a minősége.

A szántódi Parti Villasor utca ingatlanjai előtti partszakaszon látható nagyobb kiterjedésű nádasban  például az 1966-es légi felvételeken tíznél kevesebb bejáró-, nyiladék- vagy stég volt. A 2015-ös légi felvételeken már 34 stég-, bejáró, nyiladék-, illetve feltöltés látható, amely károsítások száma tavaly további 18 darabbal, továbbá két helyen egyértelmű nádirtással is bővült.

Ez azt jelenti, hogy a mintegy 410 méter hosszú partszakaszon eddig már 58 darab stéghelyet, bejárót-, illetve nyiladékot vágtak az emberek a nádasba!” – hangsúlyozta a jelenség megdöbbentő ívű tendenciáját. „Csoda, hogy van még nád!” – jegyezte meg. Szerinte manapság egyre inkább szembe kényszerülünk nézni természetkárosításaink következményeivel. És van mivel. A déli parton Fonyód-Bélateleptől kelet felé haladva egészen Balatonakarattyáig, ami a tó partvonalának közel harmada, jellemző, hogy rendkívül kevés a nád a partszakaszok hosszához képest, sok a kopasz, növénymentes parti rész – mondta.

– Sajnos bebizonyosodott, hogy az élőhelyeknek, a Balatonnak nem jó gazdái sem a lakók, sem a nyaralók, hiszen épen maradt nádas ezen a partvonalon jószerivel csak ott látható ma már, ami mögött nincs ház vagy nyaraló – summázta tapasztalatait a kutató.

 

„Remélem nincs túl késő..”

A tendenciákat további adatokkal is érzékeltette: Balatonföldvár-Szántód határán található nádastól a Szántód-Zamárdi határig terjedő szakaszon a 2015-ös légi-fényképek szerint 5819 négyzetméternyi nádat irtottak ki a korábbi adatokhoz képest. Tavalyra 11371 négyzetméternyi további nádas tűnt el ebből a térségből, vagyis megduplázódott a nádirtási aktivitás.

„Remélem nincs túl késő a vészharang kongatásához; ha nem lesz nád, előbb-utóbb Balaton sem lesz!” – ismételte a kutató, amire minden előadásában, felszólalásában igyekszik felhívni a figyelmet. A balatoni nádas ugyanis fontos eleme a tó ökológiai egyensúlyának, szerepe van a partvédelemben és a vízminőség-védelemben is.

 

Az épülő BalaLand előtt is hosszan eltűnt a nádas

Tavaly írta meg a sajtó, hogy a 2,9 milliárd forint állami támogatással épülő BalaLand partszakaszáról 3742 négyzetméternyi nádas tűnt el az építkezés kezdete óta. Az ügyben rendőrségi nyomozás is indult, ám az eljárás azzal a megállapítással zárult, hogy nem történt természetkárosítás, így a történetet – ami ellen a vízügy sem emelt kifogást – bűncselekmény hiányában lezárták. (Az 5,4 hektáros, Balaton-parti területen 2017 augusztusában kezdték meg az építkezést, a BalaLand 15 660 négyzetméternyi hotele a tervek szerint 2022-ben kezdi meg az üzemelést.)

A Balaton Fejlesztési Tanács közelmúltban online megtartott konferenciáján elhangzott, hogy nincs elég visszatartó ereje az érvényben lévő jogszabályoknak és büntetéseknek nádirtások esetében. Több part-menti beruházó eleve belekalkulálja a költségeibe a bírság megfizetését.