Erősített a katasztrófavédelem a Balaton-régióban

Ma tizennégy új gépjárművel gyarapodott három tó körüli katasztrófavédelmi igazgatóság. A Balaton régióhoz tartozó Somogy, Zala és Veszprém megye igazgatósága erdőtűz oltására alkalmas pick-upokat és terepjárókat vehetett át Budapesten, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Az egymilliárd forint támogatást élvező projekt célja, hogy erősödjön a katasztrófavédelmi szervek reagálóképessége a Balaton régióban.

 

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Széchenyi 2020 program részeként futó projekt keretében a szervezet a közelmúltban új gépjárműveket és eszközöket szerzett be, ennek köszönhetően a katasztrófavédelem egységei a régióban rövidebb idő alatt érkezhetnek az egyes káresetek helyszínére, és munkájukat korszerűbb felszerelésekkel végezhetik. A projekt eredményeként az egyre gyakoribb erdő-, bozót- és nádastüzeket a nehezen megközelíthető helyeken is megfelelő műszaki felszereltséggel, hatékonyan lehet felszámolni a jövőben.

A főigazgatóságon április 22-én vehették át az érintett megyék igazgatóságai az erdőtűz oltására alkalmas hat gyorsbeavatkozót és nyolc Suzuki Vitara terepjárót. A járművek mellett három merev vázas sátorkészlet is a megyékhez került. Ezek közül Somogy megye biztonságát szolgálja a továbbiakban két erdőtüzes gyorsbeavatkozó, négy Suzuki Vitara és egy sátor.

A projekt részeként korábban kétéltű mocsárjáró mentőeszközök, erdő- és vegetációtűz oltására alkalmas beavatkozó járművek, tehergépjárművek, valamint búvár- és jégről mentési eszközök beszerzése történt meg. Ezek mellett a balatoni viharjelzőrendszer korszerűsítése is megvalósult. 2019-ben nyolc új viharjelző állomás létesült, a már működő telephelyek pedig modernizálódtak, korszerűsödtek. A KEHOP-1.6.0-15-2017-00025 azonosítószámú projekt támogatási összege 1 milliárd forint.