Irodalom zenével és borral kísérve (balatonfured.hu)

Irodalom zenével és borral kísérve – újra Ünnepi Könyvhetet tartanak Balatonfüreden június 14. – 16. között a Blaha Lujza utcában, és annak környékén.  Minden nap lesznek kötetbemutatók, megjelennek a szerzők, esténként pedig szabadtéri koncertek várják a közönséget. 

Végel László Kossuth-díjas író Temetetlen múltunk című könyvének bemutatójával kezdődik pénteken a füredi könyvfesztivál – adja hírül a város honlapja. A három napos rendezvény alatt szó lesz a hazai próza utóbbi éveinek két fontos kötetéről, természetesen a szerzők jelenlétében. Tompa Andrea Omerta című regénye az emberi kiszolgáltatottság legmélyebb köreibe vezeti olvasóját, nem mellesleg rámutat arra, hogy az irodalomnak feladata van, feltárni olyan tartalmakat, amelyek a történelemkönyvekből, szociológiai munkákból, korabeli újságcikkekből kimaradt vagy éppen elhallgatták.
Szilasi László Luther kutyái című könyve pedig egy megrendítő elbeszélés a tudat elvesztéséről, a halál közeli gondolatokról, az elmúlás élményének a körülményekhez képest a lehető legpontosabb rögzítéséről. Katartikus könyv, amihez előbb-utóbb mindannyiunknak köze lesz.

Újra lehet forgatni Balatonfüred részben eltűnt, részben megőrzött épületeit, városrészeit, az utcák és házak történeteit feltáró helytörténeti albumot. Némethné Rácz Lídia: Barangolások Balatonfüreden című siker kötete most bővített kiadásban jelenik meg.
Bemutatják a Csíksomlyói passió – Egy színházi előadás zarándokútja című reprezentatív kötetet, amelyet Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház főigazgatója, az előadás rendezője celebrál majd. Itt lesz Lanczkor Gábor József Attila-díjas költő, és Révész Emese, aki a sohasem egyszerű iskolakezdésről írt könyvet, arról a helyzetről, amikor már a betűtésztától is görcsbe rándul a gyerek gyomra.

Minden nap lesz koncert a Blaha utcában, vagy épp a Vaszary Galéria teraszán. Zenél a Mörk, jazz harmóniák hiphopos elemekkel, improvizáció és őrült buli. Koncertet ad a swing és a funky virtuóz énekesnője Falusi Mariann, a rózsakertben a Jónás Vera Experiment játssza majd az érzékeny, intellektuális dalait, és színpadon lesz a Suba Attila and The SoulFool Band –blues, New Orleans-i dixiland, soul és gospel dallamok.

Rendhagyó tárlatvezetésen lehet bepillantani a Balatoni nyár kiállításra, a tárlat kurátorával és Szombathy Gyula színművésszel.  A gyerekek sem maradnak programok nélkül, donga játékpark várja őket, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a tó halaival, madaraival, védett állataival, a Balaton-felvidék különleges helyeivel, régi váraival, a Kékszalag útvonalával vagy a balatoni hajózás legszebb, patinás hajóival – áll a balatonfured.hu írásában.