Indulhat a családi kerékpártúra, de óvatosan a Balatonon! (likebalaton.hu)

Nagy forgalomra számítanak az első igazán nyárias hétvégén a Balatonnál. A jó időben sok család pattan bicajra a tó környékén is. Sajnos, kerekezés közben veszélyeknek vagyunk kitéve, sőt mi is okozhatunk balesetet, ha nem figyelünk eléggé.

Szakemberek szerint kizárólag akkor kerékpározzunk a forgalomba gyermekünkkel, ha egészen biztosak vagyunk benne, hogy erre már felkészült! Tanítsuk meg őket arra, hogy kizárólag a jobb oldalon hajtsanak. A család együtt haladjon, ne szakadjunk el egymástól, mindig a leglassabb kerekező tempójával közlekedjünk.

– A balatoni bringakörúton, ami csak 50 százalékban önállóan elkülönített bringaút, nem csak kerékpárosok közlekedhetnek. Találkozhatunk kutyasétáltatókkal, babakocsit toló családokkal, sőt, ha nincs kitéve a kék tábla, akkor még segédmotoros kerékpárral is – mondta Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarországért Szövetség alelnöke.

– A vegyes közforgalmú útrészeken sok helyen kerékpáros pénzekből elindultak a fejlesztések, és a jó minőségű aszfalton mindenki gyorsabb lett: a gépjárművezetők és a bringások is. Amíg a Balatoni Bringakörön egyelőre hiányoznak a biztonsági jelzések, addig a kerekező szülőknek és a hozzátartozóknak kell vigyázniuk egymásra. Kezdenek visszatérni az országúti bringások és megjelentek az elektromos kerékpárok, amelyek nagy sebességgel közlekednek – folytatta Németh Zsolt. – A családok fogják közre a gyerekeket! Menjen elöl és hátul is egy felnőtt! Ha csak egy szülő van, akkor engedje előre a gyerekeket, hátul pedig kézmozdulatokkal lassítsa a gépkocsivezetőket: fentről lefele tenyérrel mutassa, hogy lassíts!

A teljes cikk itt elolvasható.