Indul a roham a koszorúkért Keszthelyen is (tvkeszthely.hu)

Óriási a koszorú és virágkínálat a keszthelyi piacon. Csakúgy, mint az elmúlt években, idén is több kereskedő kínálatából lehet kiválasztani a temetőkbe szánt terméket. Az árusok elmondása szerint sokan egyelőre csak nézelődnek, az igazi dömping a hét végére, illetve a jövő hét elejére várható.

A keszthelyi piacon idén is meg lehet vásárolni minden olyan terméket, ami a halottak napja alkalmából a sírokra kerülhet. Óriási a kínálat virágokból, mécsesekből, sírcsokrokból és – nem utolsó sorban – koszorúkból is. A legtöbben jobbára nézelődnek, egyelőre az árakat hasonlítják össze

Simon Pál a feleségével érkezett a keszthelyi piacra. Ők nem csak nézelődtek, hanem vásároltak is. Számukra is fontosak az árak, de sok helyre kell koszorúkat vinniük. “Hét darab koszorúra van igényünk. Jánosházára visszük el a koszorúkat, de itt vesszük meg, hogy ne legyen útközben már vele gondunk, és itt még tudunk válogatni, mert elég nagy a kínálat. Meg vagyunk nagyon elégedve. Ennyivel tartozunk őseinknek meg a testvéreinknek” – mondták el.

A vásárlók elégedettek lehetnek a kínálattal. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb koszorúk, virágok vannak a piacon. Az árakat általában magasnak tartják. Balassa Józsefné is így látja ezt. “Hát az árak – a mi fizetésünkhöz, nyugdíjunkhoz magasak, de ennyi tisztelet jár a halottaknak, hogy megvegyük. Járunk vidékre, megyek nagyon messzire is, faluba is megyek, szüleim itt vannak, a vőm is meghalt sajnos az idén, úgyhogy lesz jó pár halottunk. 10-12 biztos” – nyilatkozta.

A koszorúk árai igazodnak minden pénztárcához. A legolcsóbb talán ez a mindössze négyszáz forintba kerülő, tenyérnyi méretű. A legdrágábban már az élő virágot is tartalmazó, négy-ötezer forintba kerülő koszorúkat kínálják. Mátésné Horváth Anna kereskedő is a vásárlók árérzékenységét tapasztalja. Hozzátette: “Volt olyan is, aki egy jó megjelenésű fiatalember volt és azt mondta, hogy inkább az árokba szedi a virágot, minthogy koszorúra adjon pénzt, mert hát őneki ez drága. Én meg azt mondtam neki, hogy én meg szégyelleném magamat, hogy egy évben egyszer nem tud annyi pénzt összeszedni, hogy egy koszorút, egy 900 Ft-os vagy egy 1000 Ft-os koszorút vegyen.”

A kereskedők szerint a virágos, tobozos termék kelendő. De mindenhol inkább az ár dominál a vásárlás szempontjaként a minőséggel szemben. Az idő előrehaladtával egyre nagyobb forgalom várható – véli Baracsi János kereskedő. “Úgy gondolom, hogy kínálatban nincs hiány, van a piacon bőven, koszorú és virágok is. A kereslet az még most éledezik, szerintem még igen az elején vagyunk az időszaknak, hiszen még kilenc nap van Mindenszentekig” – tette hozzá.

Ez alatt a kilenc nap alatt bőven van lehetőség meghozni a megfelelő és a pénztárcához igazodó döntéseket. Érdemes viszont azzal is számolni, hogy az utolsó pillanatban már nem lesz majd akkora a választék, mint az elkövetkezendő napokban – számolt be a Keszthelyi TV.