Indul a földi szúnyoggyérítés Balatonlellén és Fenyvesen (balatontelevizio.hu)

Július 13-14-én, a napnyugta utáni órákban földi szúnyoggyérítést tartanak Balatonfenyvesen, Balatonlellén. Deltasect Plus 1.2 ULV szúnyogirtó szert használnak majd, amely a kijuttatott csekély mennyiségben (0.6 liter/hektár) csakis az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, a melegvérű állatokra, emberre egyáltalán nem veszélyes, hatóanyaga órák alatt lebomlik.

A szabadban tárolt gyermek játékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, szabadban szárított ruhákat érdemes összegyűjteni a gyérítés napján, vagy letakarni a folyadék lepergető, vízhatlan takaró fóliával – írja a balatontelevizio.hu.

A kezelés idejére és az azt követő egy órában az ablakokat, ajtókat tartsuk zárva, a külső levegőt bejuttató berendezéseket pedig kapcsoljuk ki. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás, vagy feldolgozás előtt meg kell mosni. A kezelés végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként érdemes megszüntetni ezeket a kisebb, pangó összegyűlt vizet.

Rossz idő esetén július 15-16-án pótolják az irtást.