Imádták Zamárdit és a Balatont a Red Bull Air Race pilótái

Nemcsak a pilóták, hanem számos szervező, de még a verseny kommentátora, Szujó Zoltán is odáig volt Zamárdiért, ahol első, de egyben utolsó alkalommal rendeztek Red Bull Air Race Világbajnokságot – derült ki a nyilatkozatokból. A város polgármestere, Csákovics Gyula nagyon örült az eseménynek és a vele járó hírverésnek, amellyel Zamárdi egy héttel a Balaton Sound után ismét ország-világ előtt bemutatkozhatott.

A Balatonról egy rövid, figyelemfelkeltő videót készített a Red Bull Air Race csapata, melyben a pilóták közül többen is kifejtették, hogy mennyire tetszik nekik a környék: „csodálatos”, „szeretnivaló hely”, „kiváló egy izgalmas hétvégére”, „gyönyörű víz, „tökéletes pihenőhely” – ezeket a kifejezéseket használták jellemzően. Több pilóta a szüleivel, párjával és gyerekeivel érkezett.

Videó: airrace.redbull.com

Csákovics Gyula vasárnap délután, az eredményhirdetést követő sajtótájékoztatón lepte meg a Master Class első három, illetve a Challenger Class első helyezettjét egy kis ajándékkal.

A versenyről úgy nyilatkozott, sajnálja, hogy ez volt az utolsó itt a Balatonnál. de legalább egy csodás futammal búcsúzott a Red Bull Air Race. Mindettől függetlenül arra invitálta a versenyzőket és a nézőket is, ha tehetik, térjenek vissza Zamárdiba.

A városvezető a hirbalaton.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a hatalmas hírverés mellett az önkormányzat közvetlen bevételét 50 millió forinttal gazdagította az esemény, a vendéglátósok és kereskedők pedig extra profithoz jutottak. Hozzátette, mivel a világ minden tájáról figyelték az eseményt, ezáltal Zamárdira szegeződtek a hazai és külföldi tekintetek. Egy olyan hétvégét sikerült vendégekkel megtölti a műrepülő verseny által, amely alapvetően nem volt strandolásra alkalmas, és más esetben sokkal kevesebben látogattak volna el a balatoni kisvárosba.

Balról jobbra: Daniel Ryfa, Pete McLeod, Ben Murphy, Matt Hall, Csákovics Gyula (Fotó: hirbalaton.hu)