III. Emlékvonatozás a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonalon

2020. október 24-én (szombaton) harmadik alkalommal közlekedik különvonat a Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonalon. Az esemény igazi ünnep a vasútbarátok számára, hiszen klasszikus M41-típusú – vasútbarátok körében „Csörgő” néven ismert – mozdony vontatta szerelvénnyel utazhatnak végig a dél-balatoni vasútvonalon, a vonat ablakából csodálva az őszi balatoni tájat, továbbá egy szünetelő személyforgalmú vasútvonalon történő utazás nyújtotta élményen túl izgalmas és érdekes programok várnak az utazóközönségre.

(Fotó: György-Dávid Valentin)

Az idei különvonat közlekedése az előző években megszokottaktól eltérő lesz, hiszen a július végi esőzések következtében kialakult villámárvizek a 37-es vasútvonal déli szakaszán több ponton is olyan súlyos károkat okoztak, hogy a vasúti közlekedés Böhönye és Somogyszob között egyelőre nem lehetséges, ezért a vonat Budapest-Kelenföldről indulva, székesfehérvári, siófoki és fonyódi megállásokat követően jut el Balatonszentgyörgyre, ahonnan Böhönye felé veszi az irányt.

Balatonszentgyörgy, Marcali, Mesztegnyő és Böhönye állomásokon a települések vezetőin túl, helyi civil szervezetek lelkes tagjai készülnek színes programokkal, meglepetésekkel és vendéglátással. Mesztegnyőn igazi szüreti felvonulási hangulat várja a vonatról leszállókat, a HONI Néptánc Együttes bemutatóját követően táncházba invitálja a bátrakat, hogy elsajátíthassanak néhány somogyi tánclépést, de lovaskocsikázásra és traktorok pótkocsiján történő utazásra is lesz lehetőség.

A helyiek a település nevezetességét adó, helyben sütött, friss rétessel, borral, pálinkával kedveskednek a helyi ízek szerelmeseinek. Böhönyén, a polgármesteri köszöntőt és a Böhönyei Dalkör műsorát követően a vasútállomás mögötti téren felállítandó szabadtéri színpadon 15 órától műsort ad az ismert, Karinthy-gyűrűs humorista, színész és egykori vasutas, Badár Sándor.

A vonaton a normál vasúti díjszabás és kedvezmények nem érvényesek. Az érdeklődők a CSÖRGŐ-R, CSÖRGŐ-E, BALATON, KIS-BALATON, SOMOGY, BUDAPEST és PESTI EST fantázianevű jegytípusok közül választhatnak, melyek árai 3.000.- és 8.900.- forint között mozognak, utazási viszonytól függően. A 18 éven aluliak 50%-os kedvezménnyel, míg a 4 éven aluliak díjmentesen utazhatnak.