Átadták a hévízi új buszpályaudvar építési területét – indul a kivitelezés

A 700 millió forint európai uniós támogatás segítségével új, városon belüli kerékpárút épül, valamint kibővítik a helyi járat alközpontot, létrehozva ezáltal az új távolsági járatokat is fogadni képes buszpályaudvart. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

(Fotó: Hévíz Város Önkormányzata)

A „Hévíz Városának fenntartható közlekedésfejlesztése” című projekt célja Hévíz déli városrészének kerékpárosbarát fejlesztése annak érdekében, hogy a legfontosabb városi funkciók, turisztikai attrakciók, szolgáltatások kerékpárral is kényelmesen megközelíthetők legyenek.

Kerékpáros fejlesztések

A Vörösmarty utca Ady u. – Sugár u. közötti szakaszán irányhelyes kerékpárút építése történik, mellyel biztosítottá válik kiépített kerékpárúton az óvoda és középiskola biztonságos megközelítése. A Vörösmarty utca további szakaszain, a Szent András utcában, a Móricz Zsigmond utcában, a Fecske utcában és az Effinger Károly utcában kerékpáros nyom kijelölését tervezik, ami a pályatest átépítésével nem jár, az csak burkolati jel felfestéssel, illetve kerékpáros útbaigazító jelzőtáblák kihelyezésével jár.

Buszpályaudvar fejlesztés

Az új pályaudvar a meglévő, Helyi járat központ bővítésével alakul ki, a Volánbusz ZRT. által támasztott előírásoknak megfelelve. A fejlesztés kapcsán a buszpályaudvar zónájában az út mellett 2 beállós párhuzamos érkező – várakozó és a meglévővel együtt összesen 7 beállós 45 °-os, induló buszbeálló készül.

Emellett fogadóépület, valamint esővédő tetőszerkezet létesül a szabadtéri várakozófelület (peron) fölé, a meglévővel azonos műszaki kialakítással. A meglévő épületben kerül kialakításra az adminisztrációs és személyzeti blokk, valamint a sofőrpihenő zóna. Az új fogadó épületben tágas fűtött-hűtött várótér kerül kialakításra a szükséges kiszolgáló helyiségekkel.

Az építési munkálatok kivitelezési szerződése hatályba lépett, a munkaterület átadására 2020. szeptember 11-én került sor. A kivitelezőnek 210 nap áll rendelkezésére a buszpályaudvar kivitelezésére.

Ezen felül, az utasok tájékoztatására dinamikus utastájékoztatási rendszer kiépítését tervezi a Volánbusz ZRT., mint konzorciumi partner.

A Hévíz Város Önkormányzat által vezetett konzorcium 700 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a Széchenyi 2020 Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Fenntartható települési közlekedésfejlesztés című felhívás keretében.