Így parkolhatunk a Balatonfüreden és Tihanyban (veol.hu)

Tavaly több hónapig országosan ingyenes volt a parkolás közterületen, és ez a helyzet február 1-jéig fennáll. Akik 2020-ra megvették az egész éves parkolóbérletet, joggal érezhetik méltánytalannak a változást, és reménykedhetnek kárpótlásban. Egyelőre az sem ismert, hogy februártól ismét fizetőssé válik-e a parkolás.

Balatonfüreden is övezetekre osztott a város a parkolás szempontjából – írja a veol.hu.  Eszerint – normál, járványmentes esetben – az egyes díjövezet parkolóiban egész évben 0–24 óra között, nonstop kell fizetni a megállásért. A kettes számú díj- övezetben, illetve a Kisfaludy strandi parkolóban szezonálisan, június 1. és augusztus 31. között kell fizetni. A harmadik parkolási övezetbe bevont területeken munkanapokon egész évben, így télen is kell jegyet váltani. Idetartozik az Ady Endre utcai zöldterületi parkoló, az Arácsi úti, illetve a polgármesteri hivatal A épülete melletti parkoló.

Lakossági bérlettel és jegyautomatából váltott díjmentes jeggyel egy órára vehető igénybe, egyéb esetben parkolási díjat kell fizetni. Balatonfüreden lehet venni úgynevezett heti turistabérletet is. Éves lakossági parkolóbérletet az válthat, aki állandó helyi lakcímmel rendelkezik, vásárláskor szükség van a lakcímkártyára, személyi igazolványra, az önkormányzattól kért helyi adóigazolásra és az állandó lakcímű tulajdonos nevére kiállított forgalmi engedélyre. A bérlet az Esterházy strand előtt, a Kisfaludy utcai és a felsővárosi parkolóban nem érvényes, a Zákonyi utcai mélygarázsban pedig csak 14–24 óra között érvényes.

A Blaha Lujza utca nem része a parkolási rendszernek, ott tilos megállni. A részletekről a parkolást működtető Probio Zrt. honlapjáról lehet tájékozódni.

A vészhelyzet időszakában több fizetőparkoló vált díjmentessé Balatonfüreden. A továbbiakban is fizetni kell a parkolásért a Zákonyi és Ady utcai mélygarázsban, a Borsos Miklós úti és Esterházy strandi fizetőparkolókban, a többi fizető­parkoló használata azonban díjtalanná vált.

A településüzemeltetési cég ügyfélszolgálatán január 5-től értékesítik a 2021. évi parko­ló­bérleteket. A bérletek vásárlási és használati feltételei jelenleg változatlanok. A lakossági bérletek önkormányzati adóigazolás, lakcímkártya, illetve forgalmi engedély alapján állíthatók ki. A tavalyi esztendőre szóló, ellenőrizhetően, az első szélvédő mögé kihelyezett bérleteket január 10-ig fogadták el.

Tihanyban március 1-jétől november végéig fizetősek a megállóhelyek. Tósoki Imre polgármester elmondta, többféle bérlet közül lehet választani, így van olyan, amely az állandó lakosoknak szól, illetve a vállalkozóknak. Utóbbiak választhatnak különböző időtartamra, például fél évre, negyedévre, illetve egy hónapra bérletet.