Így nyaraltak a Balatonnál az imádott magyar színésznők: Blaha Lujza Füred, Karády Katalin Földvár szerelmese volt (femina.hu)

A Balaton a kikapcsolódás és a pihenés helyszíne volt a legnagyobb színésznők számára – írja a femina.hu.

A legnagyobb hazai színésznők is előszeretettel nyaraltak a magyar tengernél, villát építtettek vagy vásároltak, és több hónapot is eltöltöttek ott, távol a városi nyüzsgéstől. Bár társasági életből a Balatonnál sem volt hiány.

Füred, te csodás!

Reindl Ludovika (1850-1926), vagy ahogyan mindenki ismeri, Blaha Lujza az ország nagy színésznője, korának legünnepeltebbje volt. Csodálatos hangja miatt a nemzet csalogánya elnevezést is kiérdemelte, tehetsége miatt operában, operettben és népszínműben is jól szerepelt. Első férje Blaha János színházi karmester volt, akit aztán még két házastárs követett, de a színésznő megtartotta a vezetéknevét. Harmadik férjével, báró Splényi Ödön rendőrtanácsossal vette meg balatonfüredi villáját 1893-ban. Saját vitorlásuk is volt, amit “Olyan nincs”-nek kereszteltek el. Blaha Lujza természetesen a füredi társasági élet csillaga volt. A villáról így írt a Vasárnapi Újság egyik szerzője 1913-ban:

– Ez a nyári pihenője Blaha Lujzának. Igazi puha fészek, a nyugalom hajléka ez a bájos otthon, annak a gondtalan nyugalomnak, a mely megtermi a csattogó nótát, a ragyogó napsugarakat… Mert Blaháné nyári otthonában, mindenütt felcsillan a pajkos napsugár; a magyar nóta édes-bús melódiája akkor is felhangzik itt, a midőn nem énekel senki, a midőn méla, suttogó csönd terpeszkedik a tágas szobákban…

De nem csak Blaha Lujza múlatta az időt Füreden. Jókai Mór és Laborfalvi Róza (1817-1886) is itt építtetett villát magának. Az író egy hajókirándulás alkalmával szeretett bele a településbe. Majd húsz évvel később, 1873-ra teljesen felépült a lak, amiben a család két évtizeden át töltötte a tavaszi és a nyári hónapokat. Jókai itt írta sokak által kedvelt regényét, Az arany embert. Amíg ő műveivel foglalkozott, majd számos hobbijának hódolt (vívott és festett is), addig felesége, Laborfalvi Róza, az ünnepelt színésznő nagyszerűen és erős kézzel elvezette a háztartást. Ő maga is rengeteget főzött, férje pedig Kakas Márton álnéven jegyezte le a recepteket. Róza asszony halála után Jókai eladta a nyaralót, ami 1954 óta emlékházként látogatható.

A teljes cikk itt elolvasható.