„Ez az én El Caminóm” – Zoli nyirokrákkal küzdött, most leukémiás gyerekekért tekeri körbe a Balatont (nlc.hu)

Zoli két évvel ezelőtt még egy steril boxban nézte transzplantációja után a Giro d’Italia kerékpárversenyt, de pár napja már ő is bicajra pattant, hogy a Rák ellen a Balaton körül akció keretében körbetekerje a magyar tengert. Pedig nemrég még kétséges volt az is, túléli-e egyáltalán a betegségét, hiszen szervezetét a Hodgkin-limfóma eddig az orvostudomány számára is alig ismert, agresszív változata támadta meg.

 

Derecskei Zolit tíz éve ismerem, valaha napi munkakapcsolatban is voltunk egymással, majd közös projektünk végeztével leginkább a Facebookon követtük egymás életének alakulását. Családi képek a kislányáról és a feleségéről, nyaralások, események emlékei – Zoli posztjai is olyanok voltak, mint bárki másé a közösségi médiában. Aztán 2016. elején valami történt vele. Azt írta, a szervezetében „rossz mukik” ütötték fel a fejüket. Nem sokkal később jöttek a hírek a kórházi kezeléséről is.

Sorsának alakulását onnantól kezdve rendszeresen megosztotta szerzői oldalán, nem rejtegetve azt sem, amikor éppen a Hodgkin-limfóma, köznyelven a nyirokrák legsötétebb oldalával nézett szembe. Mégis helyzete különös módon nem egyszer inspirálta – adományt gyűjtött a János kórház idegsebészeti osztályának, megjelent Neked élet kell című kisregénye, létrehozta a Musoron.hu streaming, mozi és TV híroldalt, máskor az embert próbáló betegségén keresztül önmagára és a világra reflektálva osztotta meg gondolatait és érzéseit, gyógyulástörténetét és visszaeséseit – ezek nem egyszer segítettek sorstársainak is. Hosszabb hallgatásai sosem jelentettek jót, Zoli mégis mindig visszatért sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekből, mi pedig megkönnyebbültünk, hogy komolyan vette és tartja magát önmaga figyelmeztetéséhez: neked élet kell. Márciusban aztán egyre több biciklis képet posztolt, nemrég pedig bejelentette, hogy a Rák ellen a Balaton körül akció keretében 203 kilométert teker le, hogy pénzt gyűjtsön a Tegyünk Együtt a Leukémiás Gyerekekért Alapítvány számára.

A Balaton körüli bicikliút hossza még egy egészséges embernek is komoly kihívást jelent, nemhogy egy transzplantáción és kemoterápiákon átesett betegnek. Zoli ráadásul alaposan megküzd azért is, hogy végre elérje a 63 kilót, mivel az immunterápia teljesen tönkretette a hormonrendszerét, ezért az akciót a saját tempója és egészségi állapota szerint tervezte meg. A teljes távot négy szakaszban teljesíti majd: augusztus 24-én indult Balatonakarattyáról, ahová augusztus 28-án érkezik vissza. Zoli tavasz óta kizárólag kerékpárral közlekedik, így jár rendszeres kontrollra, csonterősítő kezelésekre. Segítője Flóra – aki szintén két évvel ezelőtt esett át egy életmentő csontvelő transzplantáción, és életben maradása szintén kisebb csodának tekinthető – koordinálja a kezdeményezést és segíti Zolit. Kisebb szakaszokon ő is teker vele.

A teljes cikk itt elolvasható.