Ifjúság- és gyermekvédelmi razziák a siófoki Petőfi sétányon

A siófoki Petőfi sétányon a közterületi kamerarendszer továbbfejlesztése, a rendőrség számára biztosított túlórapénz, a sétány élőerős őrzése, valamint az alkoholstop bevezetése mellett az elmúlt hétvégén ifjúság-és gyermekvédelmi ellenőrzés-sorozat is kezdődött – áll a dél-balatoni város sajtóközleményében. Siófokon nyaranta az emberek száma több mint négyszeresére emelkedik, ezért is élvez kiemelt figyelmet a közbiztonság.

 

A közlemény szerint Siófok a rendszerváltás óta soha nem volt olyan biztonságos, mint az elmúlt években. Mint a Balaton leghosszabb partszakaszával, szabadstrandi részével rendelkező, továbbá legnagyobb állandó lakosú és legnagyobb vendégforgalmat vonzó települése, itt történik a legtöbb bűncselekmény továbbra is, ezek száma azonban jelentős nagyságrendben mutat csökkenő tendenciát. Az önkormányzat jelentős, anyagi áldozatokkal is járó erőfeszítéseket tesz a biztonságos, családos turistákat vonzó Siófok megteremtése érdekében.

 

Bűncselekményszám csökkenés számokban

A Siófokon regisztrált bűncselekmények száma 2019-ben 32,4 százalékkal csökkent az előző évhez képest (866-ról 585-re) – derül ki a siófoki rendőrkapitányság elmúlt évet összegző beszámolójából. A tendencia évek óta tart, 2017-ben még 964 bűncselekményt regisztrált a rendőrség Siófokon. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma a 2018-as 310-ről 216-ra csökkent, a lopásoké (a betöréses lopásokkal együtt) 494-ről 303-ra, a rablásoké 4-ről 1-re, az év során gépkocsilopás nem történt, gépkocsifeltörés pedig 5 esetben.

 

A Petőfi sétányon még átütőbb a javulás

Különösen szembeötlő a kedvező változás a város országszerte ismert szórakozónegyedében, a Petőfi sétányon elkövetett bűncselekmények számában. Tavaly, 2019 nyarán ez hangzott el egy rendőrségi beszámolóban: „A siófoki Petőfi sétányon a rendszerváltás óta nem történt olyan kevés bűncselekmény, mint ezen a nyáron”. A Petőfi sétányon és a strandon elkövetett bűncselekmények száma 90 százalékkal, egytizedére csökkent a 2016 előtti állapotokhoz képest a rendőrség adatai alapján. Míg 2015-ben még 345 bűnesetet jegyzett a rendőrség ezen a 600 méter hosszú területen, addig 2016-ban már csak 92-t, 2017-ben 59-et, 2018-ban 44-et, 2019-ben pedig 33-at.

 

Siófokon nyaranta a lakosság négyszeresét is kiteszi a turisták száma

A Pénzcentrum napokban közzétett összegzése szerint idén május és július között a Balaton-parti települések közül Siófokon követték el a legtöbb bűncselekményt; 9 lopást, 2 rablást, 40 tulajdon elleni szabálysértést, 8 gépkocsifeltörést, összesen tehát 59-et.

Siófok „lakossága” a csúcsszezoni napokon a 100 ezret is meghaladhatja. Idézet a rendőrség tavalyi évet összegző beszámolójából: „Siófok város állandó lakossága 25 708 fő. A városban 41 szálloda, 2129 magánszálláshely található. A turisztikai idény jelentős részében a szállodák telt házzal üzemeltek, a 2019. évben 1 130 662 vendégéjszakát töltöttek a településen az idelátogatók. A tényleges nyaralóvendégeken kívül jelentős a bulituristák száma, akik csak egy-egy estére érkeztek a településre. Siófok város területén a legnagyobb látogatottságnak a Petőfi sétány örvendett, ahol hétvégi napokon 15 000–20 000 fő is megjelent”.

 

Így látja a polgármester, aki korábban a város rendőrkapitánya volt

„Nagyon örültünk volna olyan adatoknak tíz-tizenöt évvel ezelőtt, mint amilyeneket most a Pénzcentrum kigyűjtött Siófok vonatkozásában – mondta dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester, aki korábban a város rendőrkapitánya volt.Amikor rendőrkapitányként leültem az akkori polgármesterrel, azt a választ kaptam: a városnak nem feladata hozzájárulni a közbiztonság erősítéséhez, az a rendőrség dolga. Amikor polgármester lettem, letettem egy koncepciót a testület asztalára a Petőfi sétány rendezvényterületté nyilvánításáról, őrzés felállításáról, a belépők szűréséről, térfigyelő kamera-rendszer telepítéséről. 2016 óta sokat költöttünk a városi büdzséből minderre, de megérte. És a képviselő-testület mindenben támogatott.”

 

A város kiemelten támogatja a rendőrök munkáját

A siófoki önkormányzat a járványhelyzeti elvonások ellenére idén először járul hozzá anyagilag a rendőrök túlórapénzéhez, hogy azok a lehető legtöbbször felügyelhessék a Petőfi sétányt és környékét, különösen a hétvégi napokon. Ennek eredménye szemmel látható: minden korábbinál gyakoribb a rendőri járőrözés, s ezen a nyáron már két alkalommal tartottak a rendőri erők átfogó ellenőrzést, közel száz fő bevonásával. A képviselő-testület júliusban egyhangú szavazással nyilvánította rendezvényterületté a sétányt, lehetővé téve ezen a nyáron is a biztonsági őrszemélyzet alkalmazását. Továbbfejlesztette a város a korzó közterületi kamerarendszerét, mely ma már megfelel minden 21. századi technikai követelménynek. Augusztus elsejétől az egész város területén tilos a közterületi alkoholfogyasztás, illetve az üzletek 22 és 6 óra között nem árusíthatnak alkoholt. A városvezetés célja ezzel az, hogy Siófok biztonságosabb, élhetőbb, s ezáltal a családos turisták kedvelt üdülővárosa legyen.

 

Újabb biztonsági intézkedés az ifjúság- és gyermekvédelmi ellenőrzés-sorozat

Ugyanezzel a céllal ifjúság- és gyermekvédelmi ellenőrzés-sorozat is elkezdődött az elmúlt hétvégén a Petőfi sétányon s környékén,  „Gyermekek és tinik az éjszakában – prevenciós összefogás a gyermekek védelmében” jelszóval. A közterületen, szórakozóhelyen éjszaka, felügyelet nélkül eltöltött időben sok gyermek válik bűncselekmény áldozatává, esetleg maga követ el olyat, ami jogszabályba ütközik. Ennek megelőzése érdekében tartott és tart a szezonban még több alkalommal közös ellenőrzést a helyi rendőrség, a család- és gyermekvédelmi szolgálat, a helyi kábítószer-ellenes fórum, valamint a strandot és a sétányt üzemeltető Balaton-parti Kft.

„Ezeket az ellenőrző akciókat legalább olyan fontosnak tartom, mint a nagy rendőrségi razziákat – fogalmazott Szendrődi Tamás, az önkormányzati tulajdonú kft. ügyvezető igazgatója. – Tapasztalatom szerint gyermekkorúnak látszó fiatalokkal adatnak el különböző portékákat az éjszakában, szülői felügyelet nélkül.Tizenévesek különböző éjszakai szórakozóhelyekre járnak, ahol alkoholt fogyasztanak, akár egyéb bódító szereket használhatnak.”

A rendszeres ellenőrzések során a társszervek képviselői a 18 éven aluli személyek szeszesitallal történő kiszolgálására és alkoholfogyasztására, drog és egyéb bódító szerek fogyasztásának megakadályozására, valamint kiskorú veszélyeztetettségének megszüntetésére figyelnek.

 

Drogprevenciós vándorkiállítás is lesz

Szeptember elsején pedig iskolai drogprevenciós vándorkiállítás érkezik Siófokra; a „Köztes Átmenetek – a drog” című interaktív kiállítás a droghasználat sokdimenziós problémáját igyekszik
átélhető módon bemutatni főként 13 éven felüli diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak.

Siófokon, biztonságban – e jelszó jegyében a város népszerűsége töretlen: mind a Szállás.hu, mind a Magyar Turisztikai Ügynökség adatai alapján Siófok a legnépszerűbb belföldi úti cél ezen a nyáron is, s a Szállás.hu foglalási számai alapján ugyanez lesz az helyzet az augusztus 20-i hosszú hétvégén is – áll a város közleményében.