Időutazás egy keszthelyi hajón ringatózva (likebalaton.hu)

Tudta, hogy a Balaton egyik legfiatalabb hajójának a tervei több mint 150 évesek? Hogy lehet ez? A likebalaton.hu a keszthelyi mólóra, onnan a Hableányra invitálja az olvasót.
A keszthelyi mólón sétálva sokan megnézik a lapátkerekes Hableányt, amire az 1867-2007 évszámok vannak írva.
Mit jelentenek a dátumok? Bognár Beáta, a sétahajó tulajdonosa és üzemeltetője mutatta be a portálnak a különleges vízi járművet.
– Ez a hajó Széchenyi Ödön Hableányának replikája, 2007-ben került vízre. Az eredeti Hableány különlegessége, hogy 1867-ben eljutottak vele Budapestről a párizsi világkiállításra. Nagy sikere volt, hogy az európai folyókon felhajózva a Duna-Majna-Rajna-Marne-Szajna útvonalon a 12 lóerős lapátkerekes gőzös eljutott Párizsig.

Az út 43 napig tartott, állítólag a hajó megérkezését Jules Verne világhírű francia író is végignézte, sőt, ő üdvözölte azt elsőként. Széchenyi Ödön vendége volt a hajón III. Napóleon francia császár is, aki feleségével, Eugéniával egy rövid sétahajózáson is részt vett. A császár a Francia Becsületrenddel tüntette ki Ödönt, hajója pedig a világkiállításon gépek kategóriában aranyérmet kapott.

Ezt a különleges utazást a korabeli újságok is megörökítették. A párizsi Szajna parton a mai napig egy tábla őrzi a Hableány emlékét – olvasható a likebalaton.hu-n, ahol a teljes cikk  megtalálható.