Idősbarát önkormányzat címet kapott Balatongyörök (Keszthelyi TV)

A világ minden országában köszöntik az időseket. Balatongyörökön a Bertha Bulcsu Művelődési Házban a hétvégén tartottak meghitt ünnepséget a nyugdíjasoknak, ahol két település átvehette az Idősbarát Önkormányzat kitüntető címet is.

Az európai országokban évről évre csökken az aktív dolgozók aránya, kevesebb gyermek születik, s ez a jövőben tovább folytatódik – hangzott el a hétvégén Balatongyörökön, ahol a településen élő időseket köszöntötték. Az idős emberekről, az ő tiszteletükről szóló rendezvényen Balatongyörök legidősebb lakóit és a közös együtt töltött 50 évet ünneplő házaspárt Biró Róbert polgármester köszöntötte. Azt követően az Idősügyi Tanács javaslatára 2004-ben alapított Idősbarát Önkormányzat díj átadására került sor. A díjra az önkormányzatok pályázhatnak, és a megyei idősügyi tanácsok bírálják el, figyelembe véve elsődlegesen, hogy a feladatokon túl mennyi energiát fordítanak az idősekre.

“Mindegyik önkormányzatnak a feladatköréhez tartozik, hogy szociális ellátást, házi segítségnyújtást működtessen, esetleg falugondnoki szolgálatot hozzon létre. Nem egy településen olyan intézményi hálózat is működik, illetve olyan szociális ellátórendszer is, ami kormányzati fenntartásban van. Ugyanakkor nagyon sok múlik azon,hogy az úgynevezett kötelező államilag finanszírozott önkormányzati feladatokon túl mi az a helyi sajátosság, helyi nóvum, amivel az idősekre odafigyelnek.”- mondta Pácsonyi Imre, a megyei Idősügyi Tanács elnöke.

A városok kategóriájában Nagykanizsa nyerte el az Idősbarát Önkormányzat címet.
Balatongyörökön a települése lakosságának közel 50% -a időskorú, sokat tesznek az idős lakosság aktivitásáért. Kiemelkedően fontosnak tartják a gondoskodást. Így a kitüntető címet és a vele járó pénzjutalmat kistelepülések kategóriában Balatongyörök vehette át.
“Minden, amit itt körülöttünk látunk, azt az elődeinktől kaptuk meg, s azt gondolom, nagyon fontos a település számára és a település döntés számára is, hogy ezeket a dolgokat, amiket megörököltünk szüleinktől, nagyszüleinktől, megfelelő módon tovább építsük és tovább szépítsük. S azok, akik ezt a sok-sok munkát elvégezték előttünk, azoknak pedig a megfelelő tiszteletet megadjuk.” – emelte ki Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere.