Időközi választást tartanak Keszthelyen és Balatonszabadiban (MTI)

Hét településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. Balatonszabadiban, Kazsokon, Kistamásiban, Ortaházán és Kisbucsán polgármestert, Keszthelyen egyéni választókerületi képviselőt, Rábaszentandráson képviselőket választanak.

A Somogy megyei Balatonszabadiban azért kell időközi választást tartani, mert az októberi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki, mindkét polgármesterjelölt 535 érvényes voksot kapott. A vasárnapi voksoláson ugyanaz a két független jelölt indul, mint ősszel: Hosszú-Kanász Eszter és Király Kálmán. A községben mintegy 2400-an szavazhatnak.

Keszthelyen a 6. számú egyéni választókerületben képviselőt kell választani: tavaly októberben ugyanis Molnár Tibor János (Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület) és a fideszes Dósa Zsolt egyaránt 384 szavazatot kapott. Vasárnap ismét elindul Molnár Tibor János, a Fidesz-KDNP jelöltjeként pedig Sáringer-Kenyeres Marcell. A választói névjegyzékben 1812-en szerepelnek. Sajátos helyzet, hogy Molnár Tibor már a képviselő-testület tagja, tavaly októberben a KÉVE listájáról jutott be. Miután most egyéni körzetben indul, ha ő nyer, a listás helyét át kell adnia a jelölő szervezete által megnevezett új képviselőnek. A keszthelyi önkormányzatban jelenleg a Fidesz-KDNP-s polgármester mellett hét kormánypárti és három ellenzéki – a KÉVE színeiben frakciót alkotó – képviselő foglal helyet.