Idill és bizakodás a fő mottója a badacsonyi borászoknak | I. rész (likebalaton.hu)

Május idusán a likebalaton.hu megkérdezte a badacsonyi borászokat, hogy miként értékelik a 2022-es évet, hol tartanak most a tavaszi munkálatokkal és milyen elvárásokkal vannak az idei év tekintetében.  A két részes interjúsorozat első része.

Nagy Leopold, Folly Arborétum és Borászat

— Úgy kezdtük az évet, hogy januártól elkezdtük az új tételek palackozását — indítja beszélgetésüket a Folly borásza. — Letöltöttük a Boróka rozénkat, a Buboréka rozét, majd következett a Budai zöld és ezt követte a sorban a Boróka fehér. S most, hogy egy picit jobb idő lett elkezdődtek a zöld munkák: telepítések vannak folyamatban, 2,5 hektár olaszrizlinget fogunk telepíteni. S az új, a ’22-es tételeket folyamatosan palackozzuk, nagyjából június végére befejezzük!

— Kihajtottak a rügyek, megtörtént a rügyfakadás, a lemosópermetezésen már túl vagyunk a munkaterületeink java részén — térünk át a zöldmunkákra. — Kezdődik a fűkaszálás, picit feltörjük a földet, hogy a tavaszi esők jobban bemosódjanak a talajba, ezáltal még jobban fokozzuk a szőlő növekedését, s elkezdjük a hajtás válogatást és megyünk sorba… Az elmúlt időszak esőben gazdag volt, de bőven voltak napos órák is, ami nagyon jó hatással volt a szőlőre. Egyszóval: bizakodóak vagyunk!

A cikk folytatása itt elolvasható.