Idén is jönnek külföldi cserediákok Veszprém megyébe (veol.hu)

14 országból több mint száz cserediák érkezik Magyarországra a 2019/2020-as tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Az American Field Service (AFS) július közepéig várja azon családok jelentkezését, amelyek szívesen befogadnának egy cserediákot a következő tanévre.

A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számontartott AFS eddig több mint kétezer magyar diák csereévét és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg – írja a veol.hu.  A nonprofit diákcsere-szervezet révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3–11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

A Veszprém megyében tanuló külföldi diákok és az innen kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre Veszprém jó hírét öregbítik szerte a világban: ebben a tanévben hat megyei diák tanul külföldön: Kolumbiában, Dániában, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban. A megyeszékhelyen pedig jelenleg egy argentin középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával.

A legelőnyösebb indok egy külföldi cserediák befogadására, hogy tulajdonképpen így házhoz jön az anyanyelvi „tanár”, és a család szinte észrevétlenül tanulhat meg és gyakorolhat egy idegen nyelvet.

A külföldi diákot fogadni szándékozó családok az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak, illetve a honlapon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az alapítvány támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és baleset-biztosítását, gyógyszereit fedezi – számol be róla a veol.hu.