Borpiaci intzékedés: érzékelhetők egy válság előjelei (MTI/hirbalaton.hu)

Zöldszüreti és borlepárlási támogatási programot is indít az Agrárminisztérium. A tárca MTI-nek küldött közleménye szerint: az európai borpiaci helyzet indokolttá teszi, hogy segítséget nyújtsanak a szőlő-bor ágazat szereplőinek. A támogatás összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet. Hírportlálunk által megkérdezett észak-balatoni borász szerint kényszerintézkedés született.

A sokéves átlagnál jelentősen több, mintegy 190 millió hektoliter borászati termék készült tavaly az EU-ban, ami az utóbbi 10 év legmagasabb adata. Így európai szinten érzékelhetők egy komolyabb válság előjelei, amely elsősorban egy esetleges magasabb idei termés esetén következhet be – áll az Agrárminisztérium közleményében. A zöldszüreti támogatás elsősorban azon szőlőtermelők számára jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel, így termésük idei elhelyezése bizonytalan.

Az agrártárca közölte: a zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását, és ennek következtében az érintett terület terméshozamának nullára csökkentését jelenti.

A hirbalaton.hu által megkérdezett észak-balatoni borász szerint elengedhetetlen volt valamiféle lépést tennie a tárcának, ugyanis a Balaton körüli pincék is zsúfolásig teltek, miközben a folyó bor piaca az elmúlt években jelentősen csökkent. A támogatási program bevezetésének hátterében állhat az is, hogy a minőségi borkészítés felé tereljék a borászokat.

Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár részére kell benyújtani 2019. június 11-ig. A támogatási keretösszeg legalább 8,5 millió euró, amely szükség szerint emelhető, és finanszírozási hátterét az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott más intézkedések fel nem használt forrásai biztosítják.

A zöldszüretet a kérelemben megjelölt területeken 2019. június 24. és július 10. között kell elvégezni és kérelmező köteles azt egy munkanapon belül bejelenteni a Kincstár, valamint a területileg illetékes hegybíró részére.