Idén a Balaton a Szabadtéri Színházak Találkozójának házigazdája (Magyar Nemzet)

Tisztújító közgyűlését tartotta a Szabadtéri Színházak Szövetsége. Pócza Zoltánt – a Kőszegi Várszínház igazgatóját – egyhangú szavazással újabb három évre választotta elnökévé a szakmai társaság. Alelnök maradt Horányi László, az Esztergomi Várszínház direktora, másik alelnöknek Nagy Viktort, a Kultkikötő igazgatóját szavazták meg. A közgyűlésen áttekintették a Szabadtéri Színházak Találkozójának idei, Balaton-parti programsorozatát, amelyet június 17. és 24. között rendeznek meg Balatonbogláron és Alsóörsön, a Kultkikötő hangulatos fesztiválhelyszínein. Emellett arról is beszéltek a szakmai egyeztetésen, hogy mi lesz a szabadtéri színházak 2023-as pályázati támogatásával.

Miután a Szabadtéri Színházak Szövetségének tagszervezetei elfogadták Pócza Zoltán elnök beszámolóját a múlt évi jubileumi programjaikról, eredményeikről – akkor volt ugyanis 25 éves a Szövetség –, a tisztújítás is gyorsan zajlott. Ezt követően rátértek a színházigazgatók a Szabadtéri Színházak Találkozójára, amelyet ebben az évben második alkalommal rendeznek meg, tavaly a Városmajori Szabadtéri Színpadon zajlott az eseménysorozat – írja a Magyar Nemzet.

Idén a Kultkikötő a Szabadtéri Színházak Találkozójának házigazdája: az alsóörsi és a balatonboglári helyszíneiken 12 produkció, köztük felnőtt- és gyerekelőadások mutatkoznak be június 17. és 24. között. A Szabadtéri Színházak Találkozója idén kapcsolódik a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjaihoz, amelynek részeként szakmai konferenciát is tartanak. A Szabadtéri Színházak Találkozója lehetőséget ad a szakmai szövetséghez tartozó színházak különféle nyári produkcióinak továbbélésére és bemutatására.

Mindannyian létrehozunk értékes saját produkciókat is nyaranta, amelyek – sok esetben – csak néhány előadást érnek meg. Azt gondoltuk, nagyobb nyilvánosság elé is vihetnénk ezeket – jegyezte meg Pócza Zoltán a közgyűlést követően.

Kifejtette: rendkívül nehéz helyzetben van a kulturális szféra. Az előadóművészeti szervezetek számára kiírt egyedi pályázatok között idén nincs külön támogatási kerete a szabadtéri színházaknak. Programokra ugyan pályázhatnak és pályáznak is mindannyian, de nem tudják időben meghirdetni a nyári rendezvényeiket, ha a szabadtéri színházak által beadott pályázatokat csak késve bírálják el. Legkésőbb április végén már tisztában kellene lenniük azzal, mire számíthatnak vagy mire nem.

Bízom benne, hogy a pályázat kiírói gondoltak arra is: a szabadtéri színházak májusban nyitnak – tette hozzá.

A Szabadtéri Színházak Találkozóját június 17. és 24. között rendezik meg az alábbi helyszíneken és programokkal:

  • Alsóörsön, a Kultkikötő Amfiteátrumban tekinthetik meg: Bella Máté–Karafiáth Orsolya: Macskadémon (a Szentendrei Teátrum, a Pinceszínház és a Gergye Krisztián Társulat közös produkciója); Katona Imre: Isten komédiása (Esztergomi Várszínház); Bolba Tamás–Szente Vajk–Galambos Attila: Meseautó (Kvártélyház Szabadtéri Színház).
  • Az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Ház és Könyvtárban láthatják: Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni (a Kőszegi Várszínház és a Mesebolt Bábszínház közös produkciója); Férfi és Nő 4X (Összpróba és Kultkikötő Produkció).
  • Balatonbogláron is számos előadás mutatkozik be: Neil Simon: Furcsa pár – női változat (Szarvasi Vízi Színház); Csukás-mese – Süsü és barátai (Összpróba és Kultkikötő Produkció); Csehov – Kiss Csaba: De mi lett a nővel? (Gyulai Várszínház); A rátóti csikótojás (Agria Nyári Játékok); Boribon nyaral (Összpróba és Kultkikötő Produkció); Göttinger Pál: Szénakutyák (Kőszegi Várszínház); Nyári Krisztián – Horváth János Antal: Az eszméimet nem cserélem – Titkos irodalmi mulatság és kesergés (Városmajori Szabadtéri Színpad).
  • A Balaton-partjára, Balatonboglárra költözik kicsit a budapesti Margitsziget is: a 85 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad történeti kiállítását nézhetik meg Színház a tölgyek alatt címmel.