Idén 90 éves a balatoni viharjelzés – Hasznos tudnivalók

2024. április 1-jén kezdetét vette a tavi viharjelzési szezon, amely október végéig tart. A balatoni viharjelző szolgálat 90 éve, 1934. július 8-án indult el.
Mobilon a HungaroMet Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobilalkalmazás tájékoztat az aktuális viharjelzési fokozat mellett a várható időjárásról is, illetve a katasztrófavédelem Tavihar nevű alkalmazása ad információt az aktuális viharjelzésről.
A Balatont és Velencei-tavat érintő időjárási információk folyamatosan frissülve szabadon hozzáférhetők a HungaroMet (www.met.hu), a BM OKF (www.katasztrofavedelem.hu), valamint az RSOE (www.rsoe.hu) honlapján.

A HungaroMet a közösségi oldalán arról is tájékoztat, hogy a tavi viharjelzés a speciális feladatai közé tartozik, amely közvetlenül az életvédelmet szolgálja. A balatonihoz hasonlóan viharjelző rendszer működik a Velencei-, a Tisza- és a Fertő tónál is, ez utóbbi kiszolgálását az osztrák meteorológiai szolgálat látja el.
Az érintett tavaknál a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) által üzemeltetett viharjelző lámpák mutatják az érvényes jelzési fokozatot.
A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ebből 4 a vízen. Ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.

A www.met.hu/idojaras/tavaink/balaton/ április 1-től a viharjelzés mellett a Balaton-régió aktuális széllökéseiről, átlagszeléről, hőmérsékletéről, relatív nedvességéről, csapadékairól, és a tó hullámmagasságairól is tájékoztat.

További hasznos információk:
.
Az alábbi ábrák összefoglalják a viharjelzések lényegét: