Húsz éve kapott városi rangot Badacsonytomaj (veol.hu)

Badacsonytomaj éppen húsz éve kapott városi rangot, idén hatvanéves a Badacsonyi Szüreti Fesztivál, a településen működő sportegyesület pedig százesztendős.

Van mit ünnepelni, főleg, hogy a napokban adták át ünnepélyes külsőségek mellett a város teljeskörűen felújított Fő utcáját, előtte a Tátika és a badacsonyi kikötő parkja is megújult, megszépült. – Minden ünnep jó lehetőség arra, hogy felgyorsult, rohanó világunkban kicsit megálljunk, örüljünk az elért eredményeknek, értékeljük az eltelt időszakot, ünnepeljünk a jelenben és a jövőre vonatkozó célokat fogalmazzunk meg – így vélekedett Krisztin N. László, Badacsonytomaj 22 éve hivatalban lévő polgármestere, akit a múltról, a jelenről és a jövőről kérdeztünk, csakúgy, mint húsz évvel ezelőtt a várossá nyilvánítás idején.

Az egész évünk, de különösen a május utolsó hétvégéje az ünneplés jegyében telik Badacsonytomajon. Örömmel és büszkeséggel a szívünkben készülünk erre a háromnapos rendezvénysorozatra. Szerencsére van, illetve lesz miről beszélgetnünk. Annak idején azért kezdeményeztük a várossá nyilvánítást, hogy minden olyan lehetőséggel, pályázattal élhessünk, amely egy város számára elérhető. Tény, nem volt egyszerű az idáig vezető út, de ma elmondhatjuk, hogy a városi címnek és a településen élők szorgalmának köszönhetően az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül Badacsonytomaj. Az első tíz esztendőben igyekeztünk pótolni a lemaradásainkat, áttekinteni a lehetőségeinket, partnereinket, és törekedtünk a jószomszédi viszony kialakítására a környező településekkel. Hittük, hogy nem versenytársként kell egymásra tekinteni, hanem partnerként, mert ez az egyetlen járható út. A szigligeti vár, a Káptalantótiban lévő Liliomkert piac, az Ábrahámhegyi Sportház, a Tapolcai-tavasbarlang a mi turisztikai kínálatunkat is erősíti, mi pedig a borral, csodás természeti környezetünkkel, hangulatos városképpel, az itt élők vendégszeretetével járulunk hozzá a környék kínálatához – mondta a polgármester.

A cikk folytatása itt elolvasható.