Támogatja a vállalkozásokat az önkormányzat (tvkeszthely.hu)

Keretmegállapodást írt a Zala Megye Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és Keszthely önkormányzata. Az együttműködés alapján a polgármesteri hivatal anyagi támogatást nyújt a keszthelyi székhelyű mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, így segítve működésüket és fennmaradásukat.

Keszthely fő motorja a turizmus, jellemzően kisvállalkozások működnek a városban. A gazdaság fejlődéséhez fontos, hogy ezek a cégek fennmaradjanak és hosszú távon tervezzenek Keszthelyen. Éppen ezért tartja fontosnak az önkormányzat, hogy anyagilag is támogassa a vállalkozásokat. A képviselőtestület januárban döntött arról, hogy keretmegállapodást írnak alá a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, amely 1992 óta mikrohitellel kapcsolatos ügyintézéssel, képzések, rendezvények szervezésével segíti a cégeket.

„Ez nem egy kötelező feladat, de miután a városnak ez nagyon fontos célja, ezért most először tesszük ezt meg, hogy támogatjuk a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési alapítványon keresztül a vállalkozókat. Az alapítvány arra kell, hogy legyen egy szakmai kontroll. Ők meg tudják mondani, hogy kinek milyen a szakmai háttere, el tudják dönteni, hogy kinek kell, javaslatot tudnak tenni, és akkor tulajdonképpen a különböző hitelekhez szükséges önerővel támogatjuk meg, az önerőbe szállunk be, mint önkormányzat.” – tájékoztatott Manninger Jenő, Keszthely polgármestere.

A város 15 millió forintos éves keretet különített el a vállalkozások támogatására. 1 és 5 millió forint közötti hitelösszegnél fix 300 ezer forinttal, 5 és 10 millió forintos hitelösszegnél pedig fix 500 ezer forinttal járul hozzá a szükséges önerőhöz. Ez egyszeri, vissza nem térítendő támogatás. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány olyan mikrohitelekkel segíti a vállalkozásokat, amelyeknél a bankhoz képest jóval gyorsabb és egyszerűbb az igénylés folyamata.

„Azt lehet mondani, hogy a kollégák nagyon gyorsan elbírálják a pályázatot. A megfelelő fedezet felmutatása mellett, és egy biztos üzleti terv birtokában, a jó pénzügyi adatok birtokában bárki sikerrel pályázhat. Ehhez nyújt támogatást Keszthely Város Önkormányzata, hiszen az önrész mindig egy kardinális kérdés, mindig egy fontos kérdés egy fejlesztés megvalósításánál.” – emelte ki Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A zalaegerszegi székhelyű alapítványnak Keszthelyen a Szalasztó utcában van az irodája, itt lehet segítséget kérni, illetve benyújtani a hiteligénylést. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és Keszthely önkormányzata négy éves időtartamra írta alá a keretmegállapodást.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.