Hosszabított nyitva tartás a temetőkben (tvkeszthely.hu)

Mindenszentek előtt is nagy a forgalom a keszthelyi temetőkben, sokan előrehozzák látogatásukat, vagy ilyenkor teszik rendbe hozzátartozójuk nyughelyét. A sírkertek ilyenkor hosszabbított nyitva tartással várják a hozzátartozókat és a rendőrség is fokozott jelenléttel biztosítja a temetők környékét. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kell forgalmirend-változásra számítani.

A Szent Miklós temetőben is sokat gondozták a sírokat kedden délelőtt. Több sírhantra már friss virágokat, koszorúkat vittek a hozzátartozók, de olyanok is voltak, ahol már a mécseseket is elhelyezték. A Mindenszentek előtti héten hosszabbított nyitva tartással, reggel 7-től este 8-ig lehet látogatni a temetőket. November elsején addig tartanak nyitva a keszthelyi sírkertek, amíg látogatók vannak. Idén új gondnoki irodát is létesítettek – számol be a keszhelytv.hu.

„Szent Miklós temetőben újdonság egy újonnan telepített konténer iroda, ez a gondnoki irodát váltja ki, ami már nagyon rossz állapotban volt, nem lehet használni. A Mindenszentek környéki napokban ügyeletet tartunk, tehát minden napon találkozni fognak kollegákkal, akiktől lehet kérdezni. Akik távolról jönnek, esetleg tudnak segíteni az útbaigazításban. Amiben viszont nem fognak tudni segíteni, az a sírhelyek érvényességi ideje. Azt itt, az irodában tudjuk megmondani.” – tájékoztatott Kisantal Ferencné, a VÜZ Nonporft Kft. temetkezési részlegvezetője.

A temetők gondnokai ilyenkor fokozottan figyelnek a sírkertek rendben tartására, sok sírhanton az elburjánzott növényzetet is rendbe teszik. A temetők munkatársai kérik a látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek a mécsesek elhelyezésekor, nehogy azok tüzet okozzanak.

November 1-én és másodikán a forgalom is jelentősen megnő a temetők környékén. A rendőrség idén is forgalmirend változással segíti a közlekedést az Új köztemetőnél. A Fenyves fasor egyirányúsítása október 31-én délután 3 órától november 5-én reggel 6 óráig él.

„A 71-es számú főútról lehet behajtani a kérdéses útszakaszra és a Hévízi út-Tomaji utca végén lehet ezt elhagyni. A rendőrség kérése az ide látogató rokonok, vendégek, hozzátartozók, megemlékező személyekkel szemben, hogy amennyiben lehetséges, kellő időben induljanak el magára az ünnepi megemlékezésre, illetve, hogy járműveiket próbálják meg a lehető legoptimálisabban leparkolni, legyen az a parkolóban vagy az útnak a szélén, de kellő körültekintéssel közelítsék meg mindenképpen. Amennyiben az úton áthaladnak gyalogosan, kellő körültekintéssel tegyék ezt meg.” – mondta Dákai Gergő, a Keszthelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Határrendészeti Osztályának megbízott osztályvezetője.

A rendőrség felhívja a figyelmet az értékek védelmére is. Kéri a lakosságot, hogy a lezárt gépjárművekben ne hagyjanak értéket, a temetőkbe magukkal vitt táskákra pedig fokozottan figyeljenek.