Hogyan élhettek a balatonfüredi villákban? (veol.hu)

Hozzátartoznak Balatonfüred eleganciájához az ikonikus villák, amelyeket egy szervezett, pénteki sétán megtekinthettek az érdeklődők Fülöp Júlia idegenvezető, valamint a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezésében.

A leghíresebb füredi villákat, egykori, illetve mai lakóikat ismerhették meg a résztvevők az idegenvezető jóvoltából a tematikus városnéző sétán, amelyen a jól ismert épületeken kívül felkeresték azokat is, amelyekről csak keveset lehet tudni.

A legtöbben az iránt érdeklődtek, vajon hogyan élhettek ezekben a csodás épületekben, e falak között, amelyek a történelemről sokat tudnának mesélni.

A séta résztvevői elsőként láthatták Balatonfüred kulturális ékkövét, a Vaszary-villát, ahol Vaszary Kolos esztergomi érseki címéről lemondva, haláláig, 1915-ig élt Balatonfüreden. A villa különlegessége a torony, amely az első volt a fürdőtelepen, később több házat átépítettek ennek alapján. Eredeti tárgy nem maradt meg az épületben, és korábban, a kertben lévő Horthy Miklós-szobor eltűnt.

A cikk folytatása a veol.hu oldalon.