A balatoni szállodák kormányzati segítségre várnak

“A szektor várja a kormányzati segítséget, például az 50 százalékos munkahelymegtartó támogatást, a turisztikai hozzájárulás eltörlését és a Szép kártyák kedvezőbb adóztatását” – fogalmazott a rezsinövekedések kapcsán Rádóczy Andrea, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének balatoni regionális vezetője a Füred TV riportjában.

A szállodaiparba is megérkeztek az első, megnövekedett rezsiszámlák. A Füred TV annak járt utána, hogy a megnövekedett költségek milyen módon érintik azokat a balatonfüredi nagy szállodákat, amelyek egész évben nyitva tartanak.
Rádóczy Andrea, aki a 65 szobás Hotel Golden Lake Resort igazgatója is egyben, a helyi tévének arról beszélt, hogy sok balatoni szállodának lejárt az áram és gázszolgáltatóval kötött szerződése, és az új árak a korábbiakhoz képest “elrettentőek”, amiket nem lehet kigazdálkodni.
Ha az eddig egész évben nyitva tartók arra kényszerülnek, hogy csak szezonálisan működjenek, az szembe megy azzal a régiós törekvéssel, hogy négy évszakos legyen a Balaton –  hangzik el a híradásban.
Az igazgató arról is beszámol, miként próbálnak spórolni a Hotel Golden Lake Resortban. Egyebek közt megnyitják wellness részleget és az éttermet a külsős vendégek előtt is. Rádóczy Andrea arról is beszámolt, hogy kritikusan, a tavalyi felére estek vissza a szálloda októberi előfoglalásai.
Csándli Balázs, a 78 szobás LUA hotel vezetője elmondta, a szállodát a legmodernebb gépészettel, például hőszivattyúval szerelték fel. Idén még fix áron kapják az áramot, a gázzal pedig nincs gondjuk, mert be se vezették a szállodába. A költségeik a tavalyi háromszorosára emelkedtek, de az igazgató úgy látja, a jelenlegi állapot még tartható. Szeptemberben a szálloda több mint 50 százalékos kihasználtsággal működött, és akadt hétvége, amikor közel teltházzal üzemeltek – a Füred TV híradása szerint.