Emelkedésnek indult a Balaton vízszintje

Pár napja közhírré tették, hogy véget ért az aszály. A szeptemberben hullott csapadék jó ideig nem éreztette hatását a Balaton vízszintjében, ahogy a kiszáradt földeken sem. Hétfőn már csak 67 centiméteres volt a tó átlagos vízállása (120 centiméter az üzemi vízszintmaximum), amit követően megtört a nyarat végig kísérő csökkenő tendencia. Végre emelkedésnek indult, péntekig két centimétert nőtt a Balaton átlagos vízszintje.

 

Nyáron rendkívüli aszály pusztított Magyarországon. A Balaton vízszint-csökkenése még szeptemberben is folytatódott, további 4 centiméternyit apadva 26.-áig – a vizugy.hu adatai szerint, Azóta az esőzéseknek köszönhetően a tó megindult vízszintemelkedése mellett folytatódik a talajok őszi feltöltődése is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ)  agrometeorológiai elemzéséből.

A mezőgazdasági aszály mindenütt megszűnt az országban, a talajok felső 20 centiméteres rétege jellemzően telített vagy ahhoz közeli állapotban van, és egyre több nedvesség tud az alsóbb rétegekbe is leszivárogni. A középső (0–50 centiméteres) talajréteg nedvességviszonyai is kielégítőek, az alsóbb (50–100 centiméteres) rétegek viszont még sokfelé meglehetősen szárazak – részletezték.

Az eddigi esőknek köszönhetően a talajok kellően átnedvesedtek, így egységesen, szépen fejlődik a repce, és az őszi kalászosok vetése is jó magágyba történhet – írta az OMSZ.